Pad energetskog sektora pritisnuo Wall Street

09.11.2018. 11:13 / Izvor: seebiz.eu
Pad energetskog sektora pritisnuo Wall Street

S druge strane, najviše su, u prosjeku 2,2 posto, potonule cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao, nakon snažnog skoka dan prije, jer su ulagače na oprez navele poruke Feda, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 10 bodova ili 0,04 posto, na 26.191 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,25 posto, na 2.806 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 posto, na 7.530 bodova.

Nakon što su dan prije ti indeksi skočili više od 2 posto jer su ulagači odahnuli nakon izbora za američki Kongres, jučer su ih pokolebale poruke sa sjednice čelnika američke središnje banke.

Doduše, Fed nije povećao ključne kamatne stope, kao što se i očekivalo, no u priopćenju je istaknuo da snažan rast zapošljavanja i potrošnje kućanstava podržava rast gospodarstva, ali da poslovne investicije usporavaju nakon prethodnog snažnog rasta.

To bi moglo značiti da bi se rast gospodarstva uskoro mogao usporiti.

Osim toga, sve ostalo u priopćenju bilo je u skladu s očekivanjima, pa analitičari vjeruju da će središnja banka u prosincu po četvrti put ove godine povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova jer bi snažan rast gospodarstva mogao potaknuti jačanje inflacije.

To je razočaralo dio ulagača koji su očekivali da će Fed ublažiti svoje stavove o kamatama, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump nedavno oštro kritizirao politiku povećanja kamata, pa čak kazao i da je 'Fed poludio'.

"Fed je poručio da se jedan dio gospodarstva usporava, no nije odstupio od svojih poruka o postupnom povećanju kamata. U priopćenju nema doista ništa od onoga čemu se tržište nadalo, ublažavanja retorike. Mislim da Fedove poruke ostaju nepromijenjene u smislu daljnjeg povećanja kamata", kaže Jamie Cox, partner u tvrtki Harris Financial Group.

Zahvaljujući tome, među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice banaka jer bi povećanje kamata pridonijelo rastu njihove profitabilnosti. S&P indeks tog sektora ojačao je 0,4 posto.

S druge strane, najviše su, u prosjeku 2,2 posto, potonule cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Unatoč američkim sankcijama protiv Irana, što je umanjilo izvoz nafte iz te zemlje, cijene su nafte pod pritiskom zbog povećanja proizvodnje svih najvećih svjetskih proizvođača, od SAD-a, preko Rusije, do Saudijske Arabije.

Zbog toga je cijena nafte na američkom tržištu u posljednjih mjesec dana pala više od 20 posto. A to znači da je uronila u područje 'medvjeda', 20 posto ispod njezine prethodne najviše razine, pa bi i idućih dana mogla biti pod pritiskom.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.140 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 11.527 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 5.131 bod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital