Kapital / IZVJEŠTAJI

Pad prihoda i broja turista u prvih šest mjeseci ove godine: Turisti u BiH sve manje troše

31.08.2009. 12:33 / Izvor: Nezavisne novine

Mada zvanična statistika bilježi pad broja turista u prvom polugodištu, turistički radnici na terenu ocjenjuju da sezona po posjetama i noćenjima turista u BiH i nije tako loša, ali će zbog recesije prihodi biti značajno manji.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, našu zemlju je u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo oko 276.000 turista, što je devet posto ili oko 28.000 turista manje nego u istom periodu prošle godine. Pritom, domaćih turista bilo je manje za 12 %, a stranih za sedam posto, dok je zabilježeno 75.000 noćenja manje ili 11 % manje nego lani.

"Zabrinjavajuće je što smo zabilježili pad dolazaka turista iz država iz kojih tradicionalno imamo visoku posjetu. Španaca je manje za 60 % nego lani, Italijana za 23 %, Turaka 18 %, a gostiju iz Srbije za 10 %", upozorava Goran Brčkalović, sekretar za turizam pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, prognozirajući da bi do kraja godine pad u bh. turizmu mogao biti oko deset posto.

Brčkalović tvrdi da je posebno pogođeno hotelijerstvo, gdje pad u prvom polugodištu iznosi oko 20 %, dok veće promjene u odnosu na prošlu godinu nisu zabilježene u privatnom smještaju, kampovima i motelima. Ističe, takođe, da turizam u RS jača u odnosu na FBiH.

"Nekad je omjer broja dolazaka turista bio 65 prema 35 % u korist FBiH, a sada iznosi 56 prema 41 % s tim da je broj noćenja između dva entiteta gotovo izjednačen", pojašnjava Brčkalović.

Podsjeća da su na slabiju posjetu turista, pored recesije, značajno uticali nedostatak snijega na planinama na početku godine i odluke Kantona Sarajevo i Ministarstva prosvjete RS o zabrani ekskurzija, što je umanjilo promet u aprilu, maju i junu, te manji dolazak naših ljudi iz dijaspore.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banja Luka, kaže da je u prvih šest mjeseci u ovom gradu zabilježen rast dolazaka turista od jedan posto u odnosu na prošlu godinu, a noćenja za pet posto. Na pozitivne rezultate, ocjenjuje, dijelom je uticalo i Svjetsko prvenstvo u raftingu.

"U vrijeme prvenstva, u maju ove godine u odnosu na maj prošle godine imali smo oko 1,500 noćenja više, ali je broj posjetilaca bio gotovo na istom nivou", kaže Barašin i dodaje da je recesija ostavila trag, ali ne toliko u broju dolazaka i noćenja koliko u potrošnji gostiju.

"Natpolovična većina turista koji dolaze u Banja Luku raspituju se za jeftinije varijante smještaja. U odnosu na prethodne godine manje ostavljaju novca u restoranima i šoping-centrima", ističe Barašin.

Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, naglašava da je u prvih šest mjeseci ljetni turizam u Neumu zabilježio pad od oko 10 %, a na što je uticalo i loše vrijeme početkom sezone, dok kulturnohistorijski turizam u Mostaru i okolnim središtima (Blagaj, Počitelj), prije svega zahvaljujući ranom početku sezone, bilježi isti nivo dolazaka i noćenja kao lani. Takođe, zbog svoje specifičnosti vjerski turizam u Međugorju bilježio je standardno dobru posjetu.

"Uložili smo puno u promociju naših destinacija u zemlji i inostranstvu, a pogodovale su nam i visoke cijene u Hrvatskoj. Sve zajedno uticalo je da ćemo imati promet na nivou prošlogodišnjeg", kaže Temim.

I on se slaže da je turistički promet u augustu bio bolji nego prethodnih mjeseci, a očekuje značajnu posjetu i u septembru i oktobru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital