Kapital / IZVJEŠTAJI

Pad profita EBRD-a u 2007. upozorenje za ovu godinu

11.03.2008. 09:13 / Izvor: Fena

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopćila da je 2007. godine zabilježila pad profita od 21 posto, što je posljedica manjih prihoda od prodaje akcija u koje je ulagala novac.

Banka je istovremeno upozorila da bi "nastavak nestabilnosti na tržištu i prijetnja daljeg usporavanja privrednog rasta mogli negativno da utiču na prihode u 2008. i da smanje vrijednost ulaganja EBRD u akcije".

U saopćenju te banke, osnovane 1991. godine radi pomoći bivšim komunističkim zemljama u istočnoj Evropi i Aziji, u njihovoj tranziciji na tržišnu privredu, navodi se da je lani ostvaren profit od 1,9 milijardi eura prema 2,4 milijarde eura iz 2006., prenosi AFP.

U isto vrijeme je ukupna vrijednost investicija EBRD-a porasla 14 posto na 5,6 milijardi eura, a broj novih projekata u koje ulaže sredstva je porastao na rekordnih 353, navodi se u saopćenju.

Sadašnji predsjednik banke Jean Lemierre, najavio je prošlog mjeseca da će se povući u julu 2008., na kraju svog drugog četvorogodišnjeg mandata.

Početkom ove sedmice su ministri finansija članica Evropske unije podržali imenovanje zamjenika njemačkog ministra finansija Tomasa Mirowa za novog predsjednika EBRD-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital