Pad prometa industrije u kolovozu

28.10.2017. 10:18 / Izvor: N1
Pad prometa industrije u kolovozu

Ukupni promet hrvatske industrije u kolovozu ove godine je na mjesečnoj razini pao za 4,5 posto.

Ukupni promet hrvatske industrije u kolovozu ove godine je na mjesečnoj razini pao za 4,5 posto, a na godišnjoj za 0,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u kolovozu je u odnosu na srpanj pao za 4,5 posto prvenstveno uslijed pada prometa na domaćem tržištu za 2,2 posto, s obzirom da se istodobno na inozemnim tržištima bilježi blagi, 0,2 postotni rast prometa.

Na godišnjoj je razini, pak, u kolovozu ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, zabilježio pad od 0,2 posto, iako je na domaćem tržištu zabilježen međugodišnji rast prometa za 0,2 posto, a na stranim tržištima za 1,8 posto.

Kumulativni podaci za prvih osam mjeseci ove godine, izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa. ipak su u plusu, odnosno promet industrije u tom razdoblju bio je za 7,4 posto veći nego u prvih osam mjeseci lani.

Promatra li se prema glavnim industrijskim granama, u osmom mjesecu ove godine ukupna prodaja kapitalnih proizvoda je pala za najvećih 12,4 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je promet energijom smanjen 5,1 posto.

Prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju istovremeno je porasla za 3,3 posto, trajnih proizvodima za široku potrošnju za 5,7 posto, a intermedijarnih proizvoda za najvećih 7,2 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital