Pandemija povećala proizvodnju mlijeka

01.12.2020. 08:15 / Izvor: Nezavisne novine
Pandemija povećala proizvodnju mlijeka

Proizvodnja mlijeka na području Unsko-sanskog kantona u ovoj godini biće veća za oko 2,5 miliona litara u odnosu na proteklu, potvrdio je Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

Proizvodnja mlijeka na području Unsko-sanskog kantona u ovoj godini biće veća za oko 2,5 miliona litara u odnosu na proteklu, potvrdio je Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, procjene su kako će farmeri u ovom kantonu u tekućoj godini proizvesti ukupno 36 miliona litara mlijeka, što govori o revitalizaciji mljekarske proizvodnje koja je u 2019. godini doživjela drastičan pad u odnosu na raniji period.

Prema njegovim riječima, tome je najviše kumovala politika poticaja i podrške poljoprivrednoj proizvodnji sa svih nivoa vlasti, koja je u dobroj mjeri uzrokovana pandemijom virusa korona.

"U situaciji kada je izgledalo da nam zbog pandemije dolazi izuzetno težak period, krenulo se s brojnim stimulativnim mjerama u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pa i mljekarstva. Poticaji su isplaćivani na vrijeme, a za poljoprivredu su izdvojena i dodatna sredstva, tako da je sve to dovelo do povećanja obima proizvodnje", kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, za razliku od nekih drugih grana poljoprivrede, gdje je problem plasman proizvoda na tržište, mljekarska industrija je te poteškoće uspjela kompenzirati povećanim izvozom.

Iako je u proteklih nekoliko godina, zbog odlaska velikog broja farmera u inostranstvo, došlo do smanjenja broja poljoprivrednih gazdinstava, ovaj problem je prevaziđen tako što su preostali proizvođači postepeno proširivali svoje kapacitete.

Jedan od takvih je Ermin Veladžić iz Bužima, inače jedan od većih proizvođač mlijeka u ovome kantonu, koji na svojoj farmi uzgaja 130 muznih grla, s tim da je u ovoj godini obogatio stočni fond sa 20 visokomliječnih grla, te godišnju proizvodnju povećao za oko 50.000 litara.

"Proizvođači mlijeka su prezadovoljni ovom godinom, jer su i otkupljivači bili spremni na povećanu proizvodnju, otkupna cijena ostala je na istom nivou, a poticaji s kantonalnog i federalnog nivoa pravovremeno su isplaćivani. Samo da se nastavi ovako", kaže Veladžić.

Inače, u odnosu na Federaciju BiH, Unsko-sanski kanton je godinama po proizvodnji mlijeka na prvom mjestu, a ovdašnji farmeri, proporcionalno povećanju proizvodnje, očekuju i porast poticaja u narednoj kalendarskoj godini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital