Pesimizam na tržištima: Medvjedi opet vladaju

24.09.2021. 11:08 / Izvor: seebiz.eu
Pesimizam na tržištima: Medvjedi opet vladaju

Nakon što je do kraja kolovoza postavio svježe rekorde, Dow Jones je sada pao na tjednoj razini treći put zaredom.

Nakon što je do kraja kolovoza postavio svježe rekorde, Dow Jones je sada pao na tjednoj razini treći put zaredom (prvi put u godinu dana), no sve su to prilično blaga sniženja cijena.

U rujnu ove godine njegov se gubitak popeo na 2,2 posto. Nekoliko je razloga za neizvjesnost: sve više zaraženih delta sojem, očekivanja da će Fed objaviti "sužavanje" ili početak smanjenja opsega programa QE, kao i napori demokrata da povećaju porez na dobit poduzeća s 21 na 26,5 posto.

U drugoj polovici rujna ili tijekom listopada mogli bismo vidjeti ekstremnije događaje pa bi bilo pametno sa stola pokupiti barem nešto dobiti i ojačati monetarnu poziciju, savjetuju oprezniji analitičari. Podaci Američkog udruženja malih ulagača (AAII) također pokazuju da se raspoloženje na burzama pogoršava. U tjednu do 15. rujna samo je 22,4 posto privatnih ulagača bilo bikovsko (38,9 posto tjedan prije). To je barem nakon srpnja prošle godine. 38,3 posto ulagača bilo je neutralno raspoloženo, dok je 39,3 posto bilo medvjeđe (tj. Oni koji očekuju pad tržišta u sljedećih šest mjeseci). To je najviše od listopada prošle godine.

Rujan je najgori mjesec u povijesti dionica, a podaci pokazuju da je nakon 1945. indeks S&P 500 u rujnu izgubio u prosjeku 0,56 posto. Većina gubitaka dogodila se u drugoj polovici rujna. "Očekujemo da će se volatilnost povećati zbog sezonskih čimbenika sljedećeg mjeseca, jer će ulagači postajati sve nesigurniji pred epidemijom koja se pogoršava i rizikom monetarnog pooštravanja", rekao je Goldman Sachs, ističući da je indeks volatilnosti u S&A indeksu. P 500 je u prošlosti u prosjeku porastao za 27 posto između kolovoza i listopada.

Poznati analitičar CNBC-a Jim Cramer također savjetuje oprez i kaže da u ovom trenutku vidi manje razloga za kupnju dionica. Također će biti potrebno pričekati jasniju sliku inflacije (je li to doista samo privremeno ubrzanje?) I moguće djelovanje američkih Federalnih rezervi, koje će se ponovno sastati sljedeći tjedan (21. i 22. rujna).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital