Petričević: Nastavljen trend rasta prosječne plate u RS-u

30.06.2020. 08:16 / Izvor: SRNA
Petričević: Nastavljen trend rasta prosječne plate u RS-u

Petričević je rekao da je prosječna neto plata isplaćena u maju u Srpskoj iznosila 950 KM, te da je veća u odnosu na prethodni mjesec.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je da je u RS-u nastavljen trend rasta prosječne plate, te podsjetio da je u aprilu prvi put prestigla prosječnu platu u Federaciji BiH.

Petričević je rekao da je prosječna neto plata isplaćena u maju u RS-u iznosila 950 KM, te da je veća u odnosu na prethodni mjesec.

On je dodao da su u momentima kada se svi suočavaju sa brojnim izazovima u privredi na koje utiču posljedice izazvane pojavom virusa korona ovakve vijesti dobrodošle jer govore da je, između ostalog, primjena Zakona o podsticajima u privredi RS-a uticala na ovaj rezultat.

"Zahvaljujući ovom zakonu ukupno 429 privrednih subjekata ostvarilo je pravo na podsticaj za 12.112 radnika, kojima je u prosjeku uvećana neto plata za 100 KM", rekao je Petričević Srni.

On je još jednom pozvao privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona i da od 1. jula, kada počinje drugi obračunski period, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima.

Sredstva predviđena ovim zakonom se nalaze u budžetu Ministarstva privrede i preduzetništva za 2020. godinu i dodjeljuju se privrednim subjektima po osnovu povećanja plate radnika.

Svjesni prednosti koje donosi primjena elektronskih servisa, Ministarstvo privrede i preduzetništva je još tokom protekle godine maksimalno pojednostavilo proces prijave, te omogućilo elektronsko podnošenje zahtjeva za dodjelu podsticaja.

Tako poslovni subjekti mogu na jednostavan način preuzeti i popuniti elektronski obrazac u kategoriji "ePodsticaj" na internet stranici ovog ministarstva, te na taj način bez dolaska na šalter završiti proces prijave i iskoristiti mogućnosti koje im pruža Zakon o podsticajima u privredi RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital