Pik.ba prodao vlasnički udio holandskoj firmi MIH Internet Europe

03.06.2014. 08:58 / Izvor: eKapija.ba
Pik.ba prodao vlasnički udio holandskoj firmi MIH Internet Europe

Poznata platforma za male oglase pik.ba (PIK d.o.o Sarajevo) prodala je vlasnički udio u svojoj firmi, kompaniji MIH Internet Europe. Naime, ova informacija se navodi u prijavi koncentracije koja je podnesena Konkurencijskom vijeću BiH.

Poznata platforma za male oglase pik.ba (PIK d.o.o Sarajevo) prodala je vlasnički udio u svojoj firmi, odnosno 10% kompaniji MIH Internet Europe. Naime, ova informacija se navodi u prijavi koncentracije koja je podnesena Konkurencijskom vijeću BiH.

Pravni osnov koncentracije je Ugovor o kupoprodaji udjela u PIK Društvo sa ograničenom odgovornošću za računarske usluge, marketing i dizajn konsalting d.o.o. Sarajevo, Sarajevo, sklopljen dana 11. aprila 2014. godine u Sarajevu između fizičkih lica Adnana Budimlića i Emira Pilavdžića (osnivača pik.ba) i privrednog subjekta MIH Internet Europe B.V. Hoofddorp, kojom Podnosilac prijave namjerava kupiti jedan dio vlasničkog udjela u osnovnom kapitalu.

Osnovna registrovana djelatnost privrednog subjekta MIH Internet Europe je finansijski holding, usmjeren na upravljane e-commerce destinacijаma i platformama.

Podnosilac prijave na relevantnom tržištu Bosne i Hercegovine ne posjeduje više od 10,0% vlasničkih udjela u osnovnom kapitalu, odnosno 10,0% prava glasa u nekom privrednom društvu.

Pretežne registrovane djelatnosti privrednog subjekta PIK d.o.o. Sarajevo su pružanje usluga online i offline malih oglasa i oglašavanja.

Inače, Adnan Budimlić i Emir Pilavdžić su vlasnici i fimi API d.o.o. Sarajevo i eKupon d.o.o. Nakon prodaje dijela vlasničkog udjela u PIK-u, zadržaće određene vlasničke udjele u ovoj firmi.

Iako je MIH Internet Europe B.V. podnio Kokurencijskom vijeću BiH zahtjev za prijavu koncentracije povodom kupovine udjela u PIK d.o.o. Sarajevo, to se  nije ni moralo raditi budući da tržišni udio nije prelazio 40%.  Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da su učesnici predmetne koncentracije ispunili uslov ukupnog godišnjeg prihoda na svjetskom tržištu,  ali nisu ispunili uslov ukupnog godišnjeg prihoda na tržištu Bosne i Hercegovine, tako da je ugovor između ove dvije firme validan.

A.Š.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital