Kapital / IZVJEŠTAJI

PKKS: Nagli pad proizvodnje u maju - Poslovni rezultati će ići silaznom putanjom

24.07.2009. 13:45 / Izvor: Fena

Od 20 industrijskih grana prerađivačke industrije Kantona Sarajevo devet je ostvarilo rast u prvih pet mjeseci 2009. godine u rasponu od 2,8 posto, koliko bilježi izdavačka i štamparska djelatnost do 57,1 posto u proizvodnji medicinskih preciznih optičkih instrumenata.

Ostalih 11 grana prerađivačke industrije je ostvarilo pad koji je posebno izražen u proizvodnji namještaja za 64,9 posto i proizvodnji metala 52,7 posto.

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo Mubera Kadrić je na konferenciji za novinare održanoj 24. jula 2009. godine kazala da je industrijska proizvodnja u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine ostvarila rast od 0,4 posto, a prerađivačka industrija rast od 1,4 posto, što je znatno lošije u odnosu na prva četiri mjeseca, kada je rast industrije bio 9,3 posto i prerađivačke industrije od 12,5 posto.

"Industrijska proizvodnja u maju manja je za 28,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na april 2009. manja je za 19,5 posto. Prerađivačka industrija ima sličnu tendenciju kretanja tako da je u maju ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježila manju proizvodnju za 27,4 posto, a u poređenju s aprilom 2009. godine manja je za 16,4 posto", istakla je Kadrić.

Negativne tendencije zabilježene su u šumarstvu, prometu u trgovini namalo, saobraćaju, ugostiteljstvu, a došlo je i do pada prihoda u turizmu.

Kadrić je rekla da je vrijednost obavljenih građevinskih radova smanjena za 39,4 posto, kao i broj angažovanih građevinskih radnika u inostranstvu (za oko 30 posto), a vrijednost obavljenih radova u inostranstvu manja je za 25,6 posto.

"Posebno do izražaja dolazi smanjenje izvođenja velikih investicionih projekata. Posljedica tih rezultata je i smanjenje tražnje za građevinskim radnicima", kazla je Kadrić i dodala da se predviđa da će i poslovni rezultati ići silaznom putanjom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital