Kapital / IZVJEŠTAJI

PKKS: Od 20 grana prerađivačke industrije samo pet ostvarilo rast

11.01.2010. 14:24 / Izvor: Fena

Od 20 grana prerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo u periodu januar - novembar 2009. samo njih pet je ostvarilo rast, a prednjači proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

Pad je posebno izražen u proizvodnji metala, za 61,6 posto, i proizvodnji namještaja, za 61,4 posto.

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo Mubera Kadrić je na konferenciji za novinare održanoj 11.01.2010. godine kazala da je industrijska proizvodnja u 11 mjeseci prošle u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila pad od 5,5 posto, a prerađivačka industrija od 5,2 posto te da ti podaci pokazuju da su se obistinile tvrdnje Komore koja je konstantno upozoravala na neophodnost poduzimanja određenih ekonomskih mjera.

Negativne tendencije, kako je kazala, zabilježene su, posebno, u šumarstvu, prometu u trgovini namalo, ugostiteljstvu te građevinarstvu.

"Posebno do izražaja dolazi smanjenje izvođenja velikih investicionih projekata. Posljedica tih rezultata je i smanjenje tražnje za građevinskim radnicima. Optimizam se lagano topi i ne vidimo izlaz", kazala je Kadrić.

Dodala je kako se slični statistički podaci mogu očekivati i za decembar, uz napomenu da nije realno očekivati neke promjene dok je na vlasti aktuelna struktura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital