Plaćanje karticama i kod nas sve popularnije: Koje su njegove prednosti?

02.09.2019. 08:24 / Izvor: Oslobođenje
Plaćanje karticama i kod nas sve popularnije: Koje su njegove prednosti?

S bankomata je prošle godine u BiH podignuto gotovine u iznosu 7,2 milijarde KM ili 70 posto vrijednosti.

Plaćanje karticom trend je koji je u svijetu već odavno zaživio, a i u našoj zemlji sve je popularnije. Međutim, još smo daleko od zemalja, naprimjer Skandinavije, u kojima više nije moguće plaćati gotovo ništa gotovinom. Ipak, prema posljednjim istraživanjima, upotreba kartica u BiH i zemljama regije sve je češća.

Dizanje novca

„Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, na kraju 2018. godine vrijednost transakcija koje su realizovane karticama u zemlji i inostranstvu, iznosila je više od 10,2 milijarde KM, što je povećanje za 775.624.446 KM u odnosu na 2017. godinu kada je vrijednost realizovanih transakcija bila 9.511.334.218 KM. S druge strane, u svijetu je samo 30 posto transakcija, prilikom plaćanja u trgovinama, plaćeno gotovinski. Trend rasta korištenja kartica je primjetan i on je iz godine u godinu sve veći, ali smo još daleko od bezgotovinskog ili dominantno kartičnog društva“, kazali su nam iz Addiko banke.

S bankomata je prošle godine u BiH podignuto gotovine u iznosu 7,2 milijarde KM ili 70 posto vrijednosti, a na POS aparatima je realizovana 3,1 milijarda KM ili 30 posto vrijednosti.

„Kada je u pitanju podizanje novca na bankomatu, ukoliko se radi o debitnim karticama Addiko banke iz druge zemlje, podizanje se vrši bez naknade. Za kartice koje nisu izdate od Addiko banke, klijenti za konverziju plaćaju 2,5 posto, odnosno minimalno 10 KM za podizanje gotovine. Klijenti Addiko banke, korisnici Zlatnog Addiko paketa računa mogu pored neograničenog besplatnog podizanja novca na Addiko bankomatima i 2 puta mjesečno podizati bez naknade novac na bankomatima drugih banaka u BiH“, kažu iz ove banke.

Iz Raiffeisen banke su nam kazali kako vjeruju da će korištenje kartica za plaćanja i u budućnost bilježiti rastući trend.

Prednosti

„Prednosti kartičnog plaćanja prije svega ogledaju se u činjenici da klijenti ne moraju nositi gotovinu sa sobom, čime je plaćanje sigurnije, a klijenti mogu jednostavnije pratiti svoje finansije. Također, plaćanje karticama u inostranstvu je jednostavno kao i na domaćem tržištu ukoliko se klijent odluči da ne vrši mijenjanje gotovine, odnosno konverziju valute“, kažu iz Raiffeisen banke.

Foto: pixabay

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital