Planiran uzlet do devet miliona prihoda

28.02.2020. 11:41 / Izvor: Nezavisne novine
Planiran uzlet do devet miliona prihoda

Planom poslovanja "Aerodroma Republike Srpske" za period od tri godine planirano je povećanje prihoda za 2.285.000 KM i to sa 6.795.000 KM.

Planom poslovanja "Aerodroma Republike Srpske" za period od tri godine planirano je povećanje prihoda za 2.285.000 KM i to sa 6.795.000 KM, koliko se planira u ovoj godini, na 9.010.000 KM, koliko bi trebalo da prihoduju 2022. godine.

"Aerodromi Republike Srpske" u narednoj godini planiraju prihodovati 7.599.200 KM, a kada je riječ o profitu, ove godine on bi trebalo da iznosi 167.800 KM, iduće godine 303.300 KM, a 2022. godine 306.500 KM.

Što se tiče investicija, "Aerodromi Republike Srpske" planiraju završetak i opremanje kargo objekta površine 900 metara kvadratnih, kao i proširenje odlaznog i dolaznog gejta, rasvjete ispred putničkog terminala i parkinga, sanaciju rešetki ispred tehničkog objekta, kao i nabavku aerodromske opreme neophodne za normalno funkcionisanje aerodroma.

"Sredstva za planirane investicije biće obezbijeđena iz odobrenog zajma Investiciono-razvojne banke i vlastitih izvora", navedeno je u Planu poslovanja "Aerodroma Republike Srpske" s kojim se juče upoznala i Vlada Republike Srpske, a u kojem se ističe da je cilj i povećanje obima saobraćaja.

Jedan od ciljeva ovog preduzeća u narednom periodu biće ispunjavanje uslova za zadržavanje statusa međunarodnog aerodroma, proširenje osnovne staze aerodroma i aerodromskog kompleksa, zatim razvoj kargo saobraćaja i Turističke agencije "Ars Tours", kao i saradnja sa avio-kompanijama i realizacije ciljeva iz potpisanog Protokola o saradnji s Aerodromom "Nikola Tesla" iz Beograda.

Pored Plana poslovanja "Aerodroma Republike Srpske", Vlada Republike Srpske juče je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, kojim se jasnije definišu imovina javnog preduzeća, čuvanje šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskog nadzoru, kao i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

"Savez opština i gradova u dosadašnjem periodu insistirao je na izmjenama zakona koji su se odnosili na način utroška sredstava koje Javno preduzeće šumarstva 'Šume Republike Srpske' uplaćuje jedinicama lokalne samouprave na ime korištenja šumskih resursa, što je izmjenama i dopunama prihvaćeno", istakli su u Vladi Republike Srpske.

U saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću navedeno je da je donesena Odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za Projekat mjera zaštite od poplava u Republici Srpskoj u iznosu od 19 miliona evra.

Cilj ovog projekta je povećanje otpornosti u slučaju poplava u prioritetnim područjima u Republici Srpskoj, a ovim kreditnim sredstvima finansiranje će se radovi u slivnim područjima rijeka u više opština u Republici Srpskoj, sanacija i izgradnja odbrambenih nasipa uz vodotoke, rekonstrukcija i izgradnja kanala, zamjena pumpnih stanica, nabavka vozila itd.

Vlada Srpske donijela je i Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema EIB-u po projektu "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II" u iznosu od 30 miliona evra, a cilj projekta je unapređenje uslova života za oko 216.200 stanovnika Republike Srpske, a trenutno su za učešće u projektu kandidovani projekti iz 35 opština.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju donatorskih sredstava vjerskim organizacijama, kojom se odobravaju donatarska sredstva Vlade Srbije u iznosu od 2,5 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital