Planirani proračun Grada Mostara 57 milijuna maraka

28.02.2019. 13:39 / Izvor: Fena
Planirani proračun Grada Mostara 57 milijuna maraka

Proračun Grada Mostara za 2019. godinu planiran je u iznosu od oko 57 milijuna maraka, a čelnici Grada kažu kako bi on trebao biti usvojen u najkraćem mogućem roku.

Javna rasprava o Nacrtu proračuna Grada Mostara za 2019. održana je u četvrtak u Mostaru, nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ranije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o proračunima u FBiH, čime je omogućeno donošenje mostarskog gradskog proračuna.

Proračun Grada Mostara za 2019. godinu planiran je u iznosu od oko 57 milijuna maraka, a čelnici Grada kažu kako bi on trebao biti usvojen u najkraćem mogućem roku.

"Želimo napraviti proračun koji je realan i koji će osigurati funkcioniranje grada. Očekujemo da bi proračun mogao biti i do 62 milijuna, ukoliko više razine vlasti odobre one grantove koje mi očekujemo", izjavio je novinarima mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, istaknuvši kako će u najkraćem mogućem roku doći do usvajanja proračuna kako njegovi korisnici ne bi osjetili probleme.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku o točnom iznosu je nemoguće govoriti jer još nije formirana federalna vlada, ali vjeruje da će do toga uskoro doći.

Napomenuo je i kako su planirana grant sredstva namjenska, za određene projekte, te kako neće značajnije utjecati na izvršenje gradskog proračuna.

Načelnik Odjela za financije i nekretnine Grada Mostara Izet Šahović dodao je kako će u najkraćem roku potpisati proračun kako bi se mogle isplatile plaće zaposlenima u gradskoj administraciji.

"Očekujem da će to biti vrlo brzo, možda već sljedećeg tjedna", izjavio je Šahović.

Sudionici su tijekom javne rasprave iznijeli niz zahtjeva, odnosno amandmana, ukazavši na mnoga neriješena pitanja kao što su pitanja obnove, povratnika, izbjeglih i raseljenih.

"Na javnoj raspravi ukazano je na niz problema koje Grad Mostar ne može rješavati jer su to problemi viših razina vlasti i problemi za koje su zadužena određena ministarstva. Razumijem pojedine zahtjeve, ali sredstva kojima raspolažemo nisu ni izbliza onolika da bi mogli veći dio tih problema razriješiti", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Naglasio je kako u zadnje dvije godine Grad Mostar skoro da i ne dobiva sredstva od viših razina, iako je, kakao je kazao, Mostar grad koji je najviše razoren i ima potrebe za takvom vrstom pomoći.

"Potpuno je razumljivo ćuti vapaj ljudi koji traže određeno rješenje i mi kao grad ćemo i dalje vršiti pritisak na više razine vlasti da se osiguraju određena sredstva. Grad je sa svoje strane uradio onoliko koliko je mogao, čak i više nego je trebao i dalje će raditi sukladno svojim mogućnostima", ustvrdio je Bešlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital