Kapital / IZVJEŠTAJI

Plate najveće u Ugljeviku i Gacku

04.04.2014. 08:50 / Izvor: Nezavisne novine

Prosječna neto plata u Ugljeviku prošle godine iznosila je 1.089 KM, a u Gacku 1.013 maraka, tako da su te dvije lokalne zajednice, po ovom kriterijumu, rekorderi u RS.

"Najtanje" plate, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani su bile u Kostajnici, gdje je prosjek iznosio tek 550 maraka, a slijedi Petrovac, gdje su zaposleni zarađivali 561 KM.

Zaposlenima u Banjaluci mjesečno na tekuće račune u prosjeku "liježe" 939 maraka, u Prijedoru su radnici zarađivali 781 KM, a Bijeljinci su imali osam maraka veću platu od Prijedorčana.

Statističari su izračunali da je u Trebinju neto primanje lani u prosjeku iznosilo 848 KM, a u Doboju 815 maraka.

Rukovodioce lokalnih zajednica u kojima se najviše, odnosno najmanje zarađuje, nisu iznenadili podaci koje je saopštio Republički zavod za statistiku.

"Ugljevik spada u jednu od najrazvijenijih opština u Republici Srpskoj i imamo najveći prosjek plata u RS. Ako bismo tražili razlog zbog kojeg je to tako, treba navesti da imamo veliki privredni kapacitet, a to su Rudnik i Termoelektrana Ugljevik", pojašnjava Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik.

Da su Rudnik i Termoelektrana Ugljevik i te kako zaslužni za visoka prosječna primanja stanovnika ove opštine svjedoče i podaci koji su nam ustupljeni iz ovih preduzeća.

"Trideset prvog decembra prošle godine u Rudniku i Termoelektrani Ugljevik je bilo zaposleno 1.850 radnika. Prosječna plata u prošloj godini iznosila je 1.242 KM", kažu u ovom preduzeću.

S druge strane, žali se Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica, da je ta lokalna zajednica, pored toga što je po iznosu plata na neslavnom posljednjem mjestu, istovremeno i vicešampion po zaduženosti.

"Mi smo na neslavnom drugom mjestu kada je u pitanju kreditna zaduženost opština. Moji prethodnici su zadužili opštinu. Opština Kostajnica na 2,3 miliona KM budžeta, za obveznice i kredite isplaćuje 360.000 maraka", tvrdi Bundalo.

Dodaje da je, ipak, kada je privreda u Kostajnici u pitanju stanje fantastično, što se, sudeći po njegovim riječima, ne bi moglo kazati i za zarade.

"Mi imamo izvozno orijentisana preduzeća iz oblasti tekstilne, metalne i drvoprerađivačke industrije. Vi znate da su u tom sektoru niska primanja. Ako se kriza produbi i nastavi se ovakva nestašica para, ne znam šta će se dešavati u ovoj godini", naglasio je Bundalo.

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopštili su da je prosječna neto plata u RS prošle godine iznosila 808 maraka, ili u bruto iznosu - 1.333 KM.

Najniža primanja radnici su lani imali u julu i iznosila su 803 KM, a krajem godine stanje se popravilo, tako da su zarade u decembru bile "teške" 820 maraka.

Prema dostupnim podacima, zaposleni u RS u februaru ove godine su, u prosjeku, zarađivali 822 marke.

Prosječne plate u većim lokalnim zajednicama u RS 

Prosječna plata u Banja Luci iznosila je 939 KM,  Trebinju  848,  Doboju 815, Bijeljini  789 i  Prijedoru  781 KM.

Napomena: Podaci za 2013. godinu. Izvor: Republički zavod za statistiku

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital