Kapital / BANKARSTVO

Plemeniti metali kao sigurne luke: Srebro sve traženije

24.07.2020. 11:36 / Izvor: capital.ba

Zbog neizvjesnog ishoda korona krize i poplava novčanica u bilionskim iznosima, investitori traže sigurne luke, tako da je porasla potražnja za srebrom.

Trgovci plemenitim metalima izvještavaju o enormnoj potražnji srebra u posljednje vrijeme, dok je potražnja za zlatom ostala na istom nivou.

“Naše poluge od jednog do 100 grama su traženije nego ikad”, kaže Aleksander Filkorn, direkotor trgovinske kuće Ofira.

Mušterije kupuju srebrne pakete kao instrument sigurnosti. Sa malim apoenima od jednog do deset grama, kaže on, “mogli bi u slučaju propasti valuta bolje da djelaju nego sa zlatnim”. Jer, sa tim bi svuda mogli da kupuju, “a trgovci, pekari, mesari ili seljaci ne moraju da izlaze napolje” da mijenjaju ovaj metal.

I zaista, vrijednost srebra je poslednjih nedjelja i mjeseci skočila znatno više nego vrijednost zlata. Dok je žuti plemeniti metal dobio na vrijednosti 24 procenta, srebro je skočilo za 70 odsto. Od početka juna cijena srebra je porasla za 12 procenata, dok je zlato u istom vremenskom periodu poskupjelo svega pet odsto.

U utorak je cijena srebra skočila preko 20 dolara. Na vrhuncu je fina unca (31,1 gram) ovog plemenitog metala koštala 20,43 američka dolara. To je najviša cijena od 2016. godine.

Prema tome, znatno je opao odnos cijena srebra i zlata. Ali, još uvjek je ipak prilično iznad dugogodišnjeg prosjeka. Zbog toga eksperti vide prostor za dalji rast cijene srebra.

Zlato i srebro profitiraju već duže vrijeme, posebno što se ne zna kako će se razvijati korona kriza. Plemeniti metali su sigurne luke u nesigurnim vremenima, jer važe za stabilne investicije. S obzirom da banke i vlade na tržište plasiraju bilione kako bi prevladali korona krizu sve više ljudi strahuje od visoke stope inflacije.

A upravo srebro, jednako kao i zlato, važi kao zaštita od inflacije.

S obzirom da se srerbro mnogo više koristi u industriji ovaj plemeniti metal, za razliku od zlata, veoma zavisi od razvoja konjukture. Tako je lagani ekonomski oporavak u posljednjim nedjeljama možda dodatno podržao cijenu srebra.

Eksperti Komerc banke već duže vrijeme primećuju masivan ulazak velikih investirora u srebrni ETF (Pasivni fond). Razlog je bilo rekordan odnos srebro-zlato, a u korist zlata. Od tada su se hiljade tona slile u srebrni ETF fond.

Pojedini eksperti su uvjereni da bi “zlato malog čovjeka” moglo još da poskupi. Finansijski bloger Kris Knutson na primjer, na stranici “The Motley Fool” predviđa da bi se cijena srebra ove godine mogla udvostručiti.

Na kraju srebro se hiljadama godina koristi kao platežno sredstvo. Investitori pokušavaju da svoje bogatsvo očuvaju ulaganjem u plemenite metale. Pri tom je srebro jeftinije od zlata i ovaj bijeli metal ima dobre izglede.

Procjenjuje se da bi cijena mogla da dostigne i 28 dolara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital