Po izvještaju Svjetske banke, BiH najveći pad bilježi u mogućnosti kreditiranja

28.05.2018. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Po izvještaju Svjetske banke, BiH najveći pad bilježi u mogućnosti kreditiranja

Ove godine najbolje stojimo u dijelu lakoće međunarodne trgovine, gdje je BiH zauzela 37 mjesto.

Izvještaj BiH o lakoći poslovanja bilježi lošiju ocjenu u odnosu na prošlogodišnji izvještaj za 5 mjesta generalno ali i u polovini oblasti lakoće poslovanja, osim u lakoći dobivanja građevinskih dozvola, priključenju električne energije, registraciji imovine, zaštiti manjinskih investitora i rješavanju insolventnosti.

Najveći pad ranga zabilježen je mogućnosti kreditiranja za 11 mjesta i izvršenju ugovora za 7 mjesta.

BiH se po ukupnom izvještaju Svjetske banke i "Doing Business 2018", kao i prošle godine nalazi na 86. mjestu.

Od ukupno 190 zemalja, BiH je u 10 kategorija, koliko se analizira, i dalje najlošije plasirana kada je riječ o procesu početka biznisa i nalazi se na 175. mjestu, navedeno je to i u analizi Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Kada je riječ o procesu dobijanja građevinskih dozvola, nalazimo se na 166. mjestu. Prema podacima Lakoće poslovanja, pribavljanje građevinskih dozvola u BiH zahtijeva 16 postupka, traje 193 dana i troškovi iznose 17,5 posto vrijednosti objekta.

Prema podacima Lakoće priključenja električne energije, u BiH je potrebno 8 procedura i 125 dana, sa troškovima od 357,7 posto BDP-a po stanovniku. U globalnom smislu, Bosna i Hercegovina je rangirana na 123 mjestu od 190 ekonomija u oblasti lakoće priključenja elektične energije. Poređenje sa ekonomijama u okruženju daje kompletnu sliku o tome koliko je lako poslodavcu u Bosni i Hercegovini da priključi na električnu energiju novoizgrađeni objekat u svom vlasništvu.

BiH se nalazi na 97 mjestu ekonomija po lakoći uknjižbe imovine.

Kada je riječ o Lakoći kreditiranja BiH ima ocjenu 6,0 u kvaliteti kreditnih informacija i 7,0 u jačini zakonskih prava dužnika i kreditora. Bolji rang i ocjena lakoće kreditiranja pokazuju više kreditnih informacija i jača zakonska prava za dužnike i kreditore. U globalnom smislu BiH se nalazi na 55 mjestu od 190 ekonomija po lakoći i mogućnosti kreditiranja.

U okviru zaštite, prvenstveno manjinskih investitora  usko je povezana sa mogućnošću preduzeća da poveća kapital koji im je potreban za rast, inovacije i konkurentnost. A BiH se u ovom segment nalazi na na 62. mjestu. Bosna i Hercegovina je ocjenjena sa rezultatom 58,33 u jačini zaštite manjinskih investitora pri čemu viši rezultati pokazuju jaču i bolju zaštitu.

Poreska politika zemlje i javni prihodi od poreza su od suštinskog značaja jer se na taj način finansiraju javne usluge, infrastruktura i usluge koje su od velike važnosti za normalno funkcionisanje privrede. Ali, visina poreskih stopa treba da bude pažljivo odabrana kako bi se izbjegle zloupotrebe poreskih zakona. Prema analizama Lakoće poslovanja, u zemljama u kojim je jako komplikovan poreski sistem sa visokim poreskim obavezama, veliki dio ekonomskih aktivnosti se obavlja u neformalnom sektoru, i preduzeća na taj način izbjegavaju plaćati porez.  

Preduzeća u BiH izvrše 33 plaćanja poreza tokom godine, potroše 411 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,7 posto od ostvarene dobiti. U ovom dijelu Bosna i Hercegovina je na 137. mjestu.

Ove godine najbolje stojimo u dijelu lakoće međunarodne trgovine, gdje je BiH zauzela 37 mjesto.

Prema podacima koje je prikupila Lakoća poslovanja, a odnose se na izvršenje ugovora, on u prosjeku traje 595 dana i košta 36,0 posto vrijednosti potraživanja, što nas dovodi na 71 mjestu od 190 ekonomija prema lakoći izvršenja ugovora.

Prema podacima Lakoće poslovanja, stečajni postupak traje u prosjeku 3,3 godine i košta 9 posto dužnikove imovine sa najvjerovatnijim ishodom da će preduzeće biti prodano u dijelovima. Prosječna stopa povrata je 37,9 centi na dolar. U globalnom smislu, Bosna i Hercegovina je u ovom dijelu na 41 mjestu. Prošle godine je u ovom segment bila na 40 mjestu što je bio najbolji poredak u 2017. godini.

Ovogodišnji izvještaj lakoće poslovanja pokazuje da su se u 62,6 posto ekonomija u svijetu poboljšali uslovi poslovanja za mala i srednja preduzeća u proteklih godinu dana, implementirajući ukupno 264 reforme.

Najbolje ukupne rezultate u indeksu lakoće poslovanja u svijetu imaju Novi Zeland, Singapur, Danska, Koreja, Hong Kong, SAD, V. Britanija, Norveška, Gruzja i Švedska.

Prema ukupnoj ocjeni, sve zemlje bivše Jugoslavije se nalaze ispred BiH, Crna Gora 42. mjesto, Srbija 43. mjesto, Hrvatska 51., Slovenija 37., dok najbolje stoji Makedonija na zavidnom 11. mjestu a slijedi Kosovo na 40. mjestu.

Za započinjanje poslovanja npr. Makedonija i Novi Zeland imaju najmanji broj potrebnih koraka - procedura 1, dok Novi Zeland ima i najkraće vrijeme za njihovo izvršenje samo 0,5 dana je potrebno za osnivanje firme.

Slovenija ima najniže troškove osnivanja preduzeća 0,0, sa još 3 zemlje koje nemaju propisan potreban početni kapital. Cjelokupan izvještaj lakoće poslovanja je dostupan na web stranici www.doingbusiness.org.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital