Kapital / IZVJEŠTAJI

Po izvještaju Svjetske banke, BiH najveći pad bilježi u mogućnosti kreditiranja

28.05.2018. 12:20 / Izvor: Akta.ba

Izvještaj BiH o lakoći poslovanja bilježi lošiju ocjenu u odnosu na prošlogodišnji izvještaj za 5 mjesta generalno ali i u polovini oblasti lakoće poslovanja, osim u lakoći dobivanja građevinskih dozvola, priključenju električne energije, registraciji imovine, zaštiti manjinskih investitora i rješavanju insolventnosti.

Najveći pad ranga zabilježen je mogućnosti kreditiranja za 11 mjesta i izvršenju ugovora za 7 mjesta.

BiH se po ukupnom izvještaju Svjetske banke i "Doing Business 2018", kao i prošle godine nalazi na 86. mjestu.

Od ukupno 190 zemalja, BiH je u 10 kategorija, koliko se analizira, i dalje najlošije plasirana kada je riječ o procesu početka biznisa i nalazi se na 175. mjestu, navedeno je to i u analizi Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Kada je riječ o procesu dobijanja građevinskih dozvola, nalazimo se na 166. mjestu. Prema podacima Lakoće poslovanja, pribavljanje građevinskih dozvola u BiH zahtijeva 16 postupka, traje 193 dana i troškovi iznose 17,5 posto vrijednosti objekta.

Prema podacima Lakoće priključenja električne energije, u BiH je potrebno 8 procedura i 125 dana, sa troškovima od 357,7 posto BDP-a po stanovniku. U globalnom smislu, Bosna i Hercegovina je rangirana na 123 mjestu od 190 ekonomija u oblasti lakoće priključenja elektične energije. Poređenje sa ekonomijama u okruženju daje kompletnu sliku o tome koliko je lako poslodavcu u Bosni i Hercegovini da priključi na električnu energiju novoizgrađeni objekat u svom vlasništvu.

BiH se nalazi na 97 mjestu ekonomija po lakoći uknjižbe imovine.

Kada je riječ o Lakoći kreditiranja BiH ima ocjenu 6,0 u kvaliteti kreditnih informacija i 7,0 u jačini zakonskih prava dužnika i kreditora. Bolji rang i ocjena lakoće kreditiranja pokazuju više kreditnih informacija i jača zakonska prava za dužnike i kreditore. U globalnom smislu BiH se nalazi na 55 mjestu od 190 ekonomija po lakoći i mogućnosti kreditiranja.

U okviru zaštite, prvenstveno manjinskih investitora  usko je povezana sa mogućnošću preduzeća da poveća kapital koji im je potreban za rast, inovacije i konkurentnost. A BiH se u ovom segment nalazi na na 62. mjestu. Bosna i Hercegovina je ocjenjena sa rezultatom 58,33 u jačini zaštite manjinskih investitora pri čemu viši rezultati pokazuju jaču i bolju zaštitu.

Poreska politika zemlje i javni prihodi od poreza su od suštinskog značaja jer se na taj način finansiraju javne usluge, infrastruktura i usluge koje su od velike važnosti za normalno funkcionisanje privrede. Ali, visina poreskih stopa treba da bude pažljivo odabrana kako bi se izbjegle zloupotrebe poreskih zakona. Prema analizama Lakoće poslovanja, u zemljama u kojim je jako komplikovan poreski sistem sa visokim poreskim obavezama, veliki dio ekonomskih aktivnosti se obavlja u neformalnom sektoru, i preduzeća na taj način izbjegavaju plaćati porez.  

Preduzeća u BiH izvrše 33 plaćanja poreza tokom godine, potroše 411 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,7 posto od ostvarene dobiti. U ovom dijelu Bosna i Hercegovina je na 137. mjestu.

Ove godine najbolje stojimo u dijelu lakoće međunarodne trgovine, gdje je BiH zauzela 37 mjesto.

Prema podacima koje je prikupila Lakoća poslovanja, a odnose se na izvršenje ugovora, on u prosjeku traje 595 dana i košta 36,0 posto vrijednosti potraživanja, što nas dovodi na 71 mjestu od 190 ekonomija prema lakoći izvršenja ugovora.

Prema podacima Lakoće poslovanja, stečajni postupak traje u prosjeku 3,3 godine i košta 9 posto dužnikove imovine sa najvjerovatnijim ishodom da će preduzeće biti prodano u dijelovima. Prosječna stopa povrata je 37,9 centi na dolar. U globalnom smislu, Bosna i Hercegovina je u ovom dijelu na 41 mjestu. Prošle godine je u ovom segment bila na 40 mjestu što je bio najbolji poredak u 2017. godini.

Ovogodišnji izvještaj lakoće poslovanja pokazuje da su se u 62,6 posto ekonomija u svijetu poboljšali uslovi poslovanja za mala i srednja preduzeća u proteklih godinu dana, implementirajući ukupno 264 reforme.

Najbolje ukupne rezultate u indeksu lakoće poslovanja u svijetu imaju Novi Zeland, Singapur, Danska, Koreja, Hong Kong, SAD, V. Britanija, Norveška, Gruzja i Švedska.

Prema ukupnoj ocjeni, sve zemlje bivše Jugoslavije se nalaze ispred BiH, Crna Gora 42. mjesto, Srbija 43. mjesto, Hrvatska 51., Slovenija 37., dok najbolje stoji Makedonija na zavidnom 11. mjestu a slijedi Kosovo na 40. mjestu.

Za započinjanje poslovanja npr. Makedonija i Novi Zeland imaju najmanji broj potrebnih koraka - procedura 1, dok Novi Zeland ima i najkraće vrijeme za njihovo izvršenje samo 0,5 dana je potrebno za osnivanje firme.

Slovenija ima najniže troškove osnivanja preduzeća 0,0, sa još 3 zemlje koje nemaju propisan potreban početni kapital. Cjelokupan izvještaj lakoće poslovanja je dostupan na web stranici www.doingbusiness.org.

I.M.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital