Po ugovorima o djelu isplaćeno duplo više od planiranog

23.08.2018. 08:29 / Izvor: SRNA
Po ugovorima o djelu isplaćeno duplo više od planiranog

Agencija za statistiku BiH u prošloj godini po ugovorima o djelu isplatila je skoro duplo više od planiranog iznosa.

Agencija za statistiku BiH u prošloj godini po ugovorima o djelu isplatila je skoro duplo više od planiranog iznosa, utvrdila je Kancelarija za reviziju institucija BiH.

U izvještaju o obavljenoj finansijskoj reviziji Agencije za statistiku BiH u 2017. godini navodi se da su ugovori o djelu realizovani u neto iznosu od 50.397 KM, iako je za ove namjene u operativnom budžetu bio planiran iznos od 28.000 KM.

"Poslovi za koje je Agencija zaključivala ugovore nisu predviđeni unutrašnjom organizacijom i sistematizacijom, ali smo uočili da je njihovo obavljanje vršeno u kontinuitetu tokom godine - poslovi čišćenja i održavanja i u periodu od šest do devet mjeseci - poslovi lektorisanja, grafičkog dizajna i poslovi iz oblasti statistike", precizira se u revizorskom izvještaju.

Preporuka je revizora da Agencija za statistiku, ukoliko postoji potreba za obavljanjem poslova stalnog karaktera, ovo pitanje treba da rješava u skladu sa zakonskim propisima koji tretiraju problematiku zapošljavanja.

Za realizaciju višegodišnjeg projekta "Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine" u 2017. godinu prenesena su neutrošena sredstva u iznosu od 470.627 KM, dok je za realizaciju utrošeno 192.663 KM, ili 41 odsto neutrošenih sredstava.

U okviru projekta planirane su određene aktivnosti koje još nisu realizovane zbog poništenih postupaka javne nabavke – nabavka softvera, određene stavke su planirane, ali nije bilo realizacije u planiranom obimu - putni troškovi, izdaci za usluge prevoza i goriva, tekuće održavanje, te ugovorene usluge.

U odluci o sredstvima za finansiranje poslova za popis nije utvrđen rok za njegovu realizaciju, što omogućava prilično fleksibilan odnos Agencije o pitanju njegove realizacije i okončanja

Testiranjem izdataka koji su realizovani u okviru projekta revizori si utvrdili da se pojedini od njih ne odnose na ovaj projekat ili se na osnovu dokumentacije ne mogu povezati sa projektom.

Kancelarija za reviziju institucija BiH izdala je preporuku Ageniciji za statistiku da sprovede planirane aktivnosti u okviru višegodišnjeg projekta popisa stanovništva kako bi i finansijski okončala njegovu realizaciju.

Prema podacima Agencije za statistiku, u 2017. godini su vođena četiri sudska spora u kojima je Agencija tužena strana.

Tri sudska spora, čija je ukupna vrijednost 34.529 KM, odnose se na grupne tužbe zaposlenih Federalnog zavoda za statistiku po osnovu duga za prekovremeni rad na aktivnostima popisa, a četvrti spor odnosi se na tužbu iz 2016. godine koju je pokrenuo dobavljač za usluge štampanja u iznosu od 95.443 KM.

Agencija vodi jedan spor protiv Kancelarije za razmatranje žalbi radi poništenja rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital