Kapital / IZVJEŠTAJI

Poboljšano poslovanje akcionarskih društava iz Republike Srpske u prošloj godini: Povećali profite i skresali gubitke

20.04.2009. 09:25 / Izvor: Nezavisne novine

Akcionarska društva iz RS prošle godine su generalno zabilježila znatno bolje finansijske rezultate nego godinu ranije i ukupnim profitom skoro pokrila zbirne gubitke.

Od 600 kompanija čije je finansijske izvještaje objavila Banjalučka berza, njih 270 je minulu godinu okončalo sa ostvarenom dobiti, što je za 11 više u odnosu na kraj 2007. godine.

Ukupan profit preduzeća u 2008. povećan je za 79 odsto, sa 121,9 miliona na 218,6 miliona KM, dok su, pak, zbirni gubici u istom periodu pali sa 501,9 miliona na 223 miliona KM, odnosno za 56 odsto.

Stevo Pucar iz Udruženja ekonomista RS - SWOT kaže da je lanjski napredak poslovanja akcionarskih društava potvrda trenda reindustrijalizacije koji je, kaže, u RS započet prije pet godina.

"U tome periodu je raščišćen vlasnički status u mnogim preduzećima, a u neka su došli strani investitori koji su sa sobom donijeli naprednije metode poslovanja. Mnoge firme su se vratile na stara, ranije izgubljena tržišta, što se posebno odnosi na našu sirovinsku bazu i metalski sektor", kazao je on.

Najveće zasluge za unapređenje zbirnog poslovanja kompanija sa Banjalučke berze ima "Telekom Srpske", koji je lani uvećao dobit za 66 odsto, na 119,2 miliona KM. Čak i kada se isključe rezultati tog najprofitabilnijeg preduzeća, akcionarska društva u RS su generalno ostvarila skoro duplo bolje finansijske rezultate u odnosu na 2007. godinu. Na listi profitabilnosti, iza "Telekoma", slijedi GP "Krajina" iz Banja Luke sa dobiti od 27,1 milion KM, zatim, matično preduzeće "Elektroprivreda RS" sa 6,5 miliona, "Petrol" Banja Luka sa 5,4 miliona i RiTE Ugljevik sa 5,3 miliona KM.

Pozitivnijoj privrednoj slici doprinijela su i preduzeća koja su od ogromnih gubitaka lani uplivala u profitabilne vode. Najpozitivniji preobražaj napravilo je RiTE Gacko, koje je od minusa iz 2007. u iznosu od 15,9 miliona, lani došalo do dobiti od 4,2 miliona KM. Slijede ga Hidroelektrane na Vrbasu, koje su iz gubitka od 3,3 miliona za godinu dana došle do profita od 4,5 miliona KM.

Negativni preokret napravili su, pak, banjalučki "Jelšingrad livar", koji je od profita iz 2007. od 67.000 KM minule godine zapao u minus od 2,1 milion i "Famos" Istočno Sarajevo, koji je dobit od 54.000 KM zamijenio gubitkom od 1,7 miliona KM.

Što se tiče hroničnih gubitaša, oni su uveliko smanjili zbirnu dubiozu, zahvaljujući prvenstveno "Birču" i Rafineriji nafte Brod. Zvornička fabrika glinice je, naime, rekordni gubitak iz 2008. od 210 miliona KM, uglavnom nastao po osnovu knjigovodstvene promjene fer vrijednosti ulaganja u nekretnine, skresala na 5,7 miliona, dok je Rafinerija nafte minus smanjila sa 64,1 miliona na 18,2 miliona KM.

Postoje, takođe, i preduzeća koja su lani uvećala svoje ranije ostvarene gubitke. Među njima prednjače "Romanija" iz Sokoca u stečaju, koja je minus iz 2007. od 330.000 KM prošle godine uvećala na čak 16,2 miliona i "Swisslion Industrija alata Trebinje" koja je gubitak od 2,2 miliona povećala na 11,1 miliona.

Pucar ukazuje da je pozitivan petogodišnji trend krajem minule godine naglo presjekla i dalje aktuelna svjetska ekonomska kriza, zbog čega će, vjeruje, zbirni poslovni rezultati kompanija u 2009. biti mnogo lošiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital