Počela peta Međunarodna konferencija o bankarstvu i finansijama

17.07.2017. 12:22 / Izvor: Akta.ba
Počela peta Međunarodna konferencija o bankarstvu i finansijama

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu počela je peta po redu Međunarodna konferencija o bankarstvu i finansijama.

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu počela je peta po redu Međunarodna konferencija o bankarstvu i finansijama. Konferencija koju organizuju Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Utara Malezija okupila je 30 naučnika iz različitih oblasti djelovanja iz Malezije i Bosne i Hercegovine. Uz mogućnost prezentovanja svojih radova i učesnici će kroz diskusiju razmijeniti svoje ideje, istraživanja i praktična iskustva.

"Ovo je peta Međunarodna konferencija o bankarstvu i finansijama, a Univerzitet Utara Malezija je započeo ovaj projekat 2000. godine koji i dalje služi kao platforma putem koje okupljamo znanstvenike iz oblasti tradicionalnog bankarstva i finansija kako bi diskutovali o trenutnim problemima u bankarstvu i finansijama. Veoma smo zahvalni što ovaj put surađujemo sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, i što imamo priliku organizovati konferenciju u Sarajevu. Nadamo se, i radujemo, nastavku saradnje sa Ekonomskim fakultetom kada su u pitanju istraživanja i razmjene studenata", izjavila je prof. dr Yusindah Ibrahim, dekanesa Fakulteta za ekonomiju, finansije i bankarstvo iz Malezije.

"Veliko je zadovoljstvo organizovati konferenciju poput ove u saradnji sa fakultetom iz Malezije koji posjeduje prestižnu AACSB akreditaciju, baš kao i Ekonomski fakultet u Sarajevu. Ova saradnja će rezultirati uspješnim projektima mobilnosti i proširenju znanja o konvencionalnom i islamskom bankarstvu kako za studente tako i za nastavno osoblje Fakulteta", naveo je Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr Kemal Kozarić.

Tema konferencije "Uključivanje, nejednakost i finansijska stabilnost - novi izazovi" sugerišu na značajne promjene u teoriji i praksi u oblastima bankarstva i finansija. Keynote govornik dr. Salim Rashid u uvodnom predavanju predstavio je ključne činjenice na temu „Šta je nevidljiva ruka i zašto je to važno muslimanima?„

U okviru prve sesije, dekan prof. dr Kemal Kozarić, te profesori dr Obiyathulla Ismath Bacha i dr Nur Adiana Hiau Abdullah prezentovali su svoja zapažanja na značajne teme „Bankarstvo u Jugoistočnoj Evropi vs Islamsko bankarstvo“ i „Zašto svijet treba razvijati rizike filozofije islamskih finansija?“. U okviru dvodnevnog programa konferencije, za učesnike će biti održana posebna radionica na temu Computable General Equilibrium model.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital