Kapital / IZVJEŠTAJI

Počeo arbitražni postupak Mola i hrvatske Vlade

Nakon MOL-ova pokretanja arbitražnog postupka, hrvatska Vlada je 17. siječnja ove godine podnijela arbitražnu tužbu protiv MOL-a UNCCITRAL-u u Ženevi kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini.

12.09.2014. 09:40 / Izvor: Fena

Pomoćnica hrvatskog ministra gospodarstva Sabina Škrtić izjavila je u četvrtak kako hrvatska Vlada u arbitražnom postupku koji je mađarski MOL tijekom pregovora oko Ine pokrenuo protiv hrvatske Vlade pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, očekuje presudu u skladu s međunarodnim pravom.

"Od arbitražnog suda očekujem točnu, i presudu u skladu sa svim pravilima i međunarodnim pravom. To je jedino što u ovom trenutku možemo očekivati i zašto smo tu", kaže se u izjavi Sabine Škrtić koju je Hini dostavilo Ministarstvo gospodarstva RH, nakon što je danas započeo arbitražni postupak.

S obzirom da je MOL tijekom pregovora oko Ine pokrenuo arbitražni proces protiv hrvatske Vlade, Ministarstvo gospodarstva i Vlada RH žele svojim prisustvom zaštiti hrvatske interese od moguće financijske štete, kaže se među ostalim u izjavi.

MOL je arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuo 26. studenoga 2013. godine, a kao razlog tada je naveo kršenje određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske Vlade putem pravnog zastupnika, međunarodnog odvjetničkog ureda Weil, Gotshal & Manges, u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji.

MOL smatra da hrvatska Vlada nije ispunila obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka na koje se obvezala početkom 2009. godine. Država se tada obvezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju plina i otkupljivati cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju plina po tržišnim cijenama, u razdoblju od 15 godina.

MOL tvrdi da je zbog Vladina nepoštivanja tih odredbi pretrpio štetu od najmanje dvije milijarde kuna (oko 540 milijuna maraka).

Nakon MOL-ova pokretanja arbitražnog postupka, hrvatska Vlada je 17. siječnja ove godine podnijela arbitražnu tužbu protiv MOL-a Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora.

Krunski argument kojim se pri tome Vlada služi je pravomoćna presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za uzimanje mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, nakon čega su upravljačka prava prepuštena MOL-u.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital