Podaci o zaposlenim državljanima BiH u Sloveniji i Njemačkoj

17.02.2017. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Podaci o zaposlenim državljanima BiH u Sloveniji i Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u 2016. godini posredovala u zapošljavanju ukupno 5.857 naših građana.

U prostorijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH održana press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH tokom 2016. godine. Na press konferenciji novinarima se obratio direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić.

Direktor Bandić je naglasio da se u 2016. godini nastavio trend smanjenja broja registrovanih nezaposlenih osoba, povećanje broja zaposlenih osoba sa evidencija službi i zavoda za zapošljavanje, te povećanje broja prijavljenih potreba za radnicima od strane poslodavaca. Tako je u 2016. godini zabilježeno smanjenje broja registrovanih nezaposlenih osoba za 27.546 osoba ili 5,12% u odnosu na 2015. godinu, zatim povećanje broja zaposlenih osoba sa evidencija zavoda i službi zapošljavanja za 20.795 osoba ili 18,67%, te povećanje broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika za 43,81%.

Pozitivne promjene na tržištu rada pratili su i rezultati Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u 2016. godini posredovala u zapošljavanju ukupno 5.857 naših građana, po osnovu realizacije Sporazuma o zapošljavanju sa Republikom Slovenijom i Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika u SR Njemačkoj. Od tog broja u Republici Sloveniji je zaposleno 4.778 naših građana, a u SR Njemačkoj 1.079 naših građana.

Direktor Bandić je posebno naglasio prednosti zapošljavanja naših državljana putem međudržavnih sporazuma. Svi naši građani zaposleni u inostranstvu posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH imaju legalan radni status što im daje osnov da uživaju sva prava koja imaju i domaći radnici, da budu zaštićeni na radu, te da imaju riješeno zdravstveno i penziono osiguranje. Također, ono što je bitno jeste da su svi ovi radnici uredno odjavljeni sa evidencija nezaposlenih u Bosni i Hercegovini što daje prostor zavodima i službama zapošljavanja da na kvalitetniji način rade sa stvarno nezaposlenim osobama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital