Kapital / IZVJEŠTAJI

Podneseno više od 200 zahtjeva za podsticaj za povećanje plata

24.02.2021. 08:03 / Izvor: SRNA

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske zaprimilo je više od 200 zahtjeva privrednih subjekata za podsticaj za povećanje plate radnika za obračunski period jul-decembar.

Privredni subjekti koji su povećali plate imaju mogućnost da do isteka roka, 1. marta podnesu zahtjev za navedeni obračunski period putem aplikacije "e-podsticaj" koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva.

Kada je riječ o pristiglim prijavama, navode iz Ministarstva, riječ je o pravnim licima i preduzetnicima koji zapošljavaju ukupno 14.641 radnika, a podsticaj je tražen za 6.813 radnika.

"Službenici ministarstva su u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srpske pristupili provjeri ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na podsticaje, a po isteku roka za prijavu biće obrađeni svi pristigli zahtjevi i nakon izdavanja rješenja će biti realizovana isplata podsticajnih sredstava", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da pravo na podsticajna sredstva imaju privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Izmjenom i dopunom zakona uvedena je mogućnost da privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj i za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos i poslije marta 2019. godine.

Pomenutim zakonom predviđena su podsticajna sredstva za povećanje plate radnika zaposlenih u privrednim subjektima u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini.

Ukoliko je početni iznos plate radnika veći od 550 KM, pojašnjavaju u Ministarstvu, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara 70 odsto vrijednosti od plaćenih doprinosa na povećanje plate.

"Ukoliko je početni iznos plate radnika jednak ili viši od najniže plate u Republici Srpskoj, ali ne prelazi iznos od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara 30 odsto vrijednosti od plaćenih doprinosa na povećanje plate", navodi se u saopštenju.

Privrednim subjektima u Republici Srpskoj je, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, tokom prošle godine isplaćeno ukupno 8.035.997 KM na ime podsticaja za povećanje plata radnika. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital