Podrška MSP sektoru: EBRD daje garanciju od 10 miliona eura za UniCredit bank

Kapital / BANKARSTVO

Podrška MSP sektoru: EBRD daje garanciju od 10 miliona eura za UniCredit bank

09.05.2019. 09:29 / Izvor: Akta.ba

Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD dala je garanciju od 10 miliona eura UniCredit banci Mostar za oslobađanje kapitala i povećavanje investicija u mala i srednja preduzeća.

Kako je saopćeno, ova garancija će malim i srednjim preduzećima omogućiti veći pristup finansijama od ove banke. 

"Garancija će podržati razvoj novog instrumenta za raspodjelu rizika, koji trenutno ne postoji na lokalnom tržištu", navodi se u saopćenju.

Garanciju su u Sarajevu potpisali upravni direktor EBRD-a Francis Malige i predsjednik Upravnog odbora UniCredit banke Mostar Dalibor Ćubela tokom godišnjeg sastanka i poslovnog foruma EBRD.

"Ponosni smo što je UniCredit banka Mostar prepoznata kao pouzdan partner, te što ima priliku da proširi plasman kreditiranje malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo važnosti pružanja podrške MSP sektoru i njegove uloge u lokalnom ekonomskom razvoju", rekao je Dalibor Ćubela, predsjednik Upravnog odbora UniCredit banke Mostar.

Projekat će promovirati snažan sektor malih i srednjih preduzeća, koji je od ključnog značaja u zemlji, te će potaknuti dublje financijsko posredovanje.

Ovu investiciju podržala je Vlada Norveške sa milion eura.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital