Kapital / BANKARSTVO

Podrška Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga u FBiH

15.02.2013. 13:51 / Izvor: eKapija.ba

Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI), u potpunosti podržava zaštitu korisnika usluga mikrokreditnih organizacija, kao i prijedlog Vlade FBiH o zaštiti korisnika kroz donošenje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

U AMFI-ju smatraju da je neophodno ukazati  na nedostatke u prijedlogu Zakona o zaštiti jemaca u FBiH, a koji su i ranije navođeni. Prvenstveno, to se odnosi  na  činjenicu da građani neće moći biti jemci po slobodnoj volji, jer zakonsko rješenje predlaže poskupljenje kredita kroz obavezu građana da imaju zalog ili nekretninu da bi bili kreditno sposobni, kao i činjenicu da bi se Zakon primjenjivao samo u jednom entitetu.  Naime, u Republici Srpskoj takva ograničenja ne postoje i logična posljedica je da bi svi oni koji žele jeftiniji kredit bili upućeni na ovaj entitet.

Posebno je potrebno naglasiti  i činjenice da mikrokreditne organizacije plasiraju kredite u prosječnom iznosu od 3.000,00 KM, dok se zalog i hipoteka koriste kod obezbjeđenja kredita u znatno većim iznosima nego je to slučaj sa kreditima u mikrokreditnim organizacijama. Također, mikrokreditne organizacije nisu depozitne organizacije, te obezbjeđenje kroz oročenje nenamjenskog depozita nije moguće, niti im je dopušteno obezbjeđenje kroz različite vrste osiguranja.

Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) naglašava da su u ranijim komentarima podržali prijedlog Vlade FBiH, koja je u parlamentarnu proceduru uputila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, te ne vide svrhu uvođenja dva zakonska rješenja kojim se regulišu ova pitanja.  Činjenica da finansijske institucije djeluju u oba entiteta Bosne i Hercegovine povećava važnost donošenja Zakona kojim bi se izvršila harmonizacija sa zakonskim rješenjima koja već regulišu ovu oblast u Republici Srpskoj. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital