Pokreće se procedura kreditnog zaduženja Brčko distrikta kod EBRD-a

24.09.2019. 09:01 / Izvor: Fena
Pokreće se procedura kreditnog zaduženja Brčko distrikta kod EBRD-a

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o pokretanju procedure kreditnog zaduženja Brčko distrikta BiH kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o pokretanju procedure kreditnog zaduženja Brčko distrikta BiH kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Predstojnik Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta Zoran Bulatović pojasnio je kako se radi o kreditnom zaduženju u visini od 6,5 milijuna eura za projekt glavnog transportnog cjevovoda od tvornice vode "Plazulje" do Potočara u duljini od oko 14 kilometara.

"Ovim projektom ostavljene su mogućnosti i za priključenje istočnog dijela i zapadnog dijela Distrikta, a u inicijativi je i da se osigura određena funkcionalnost za južni dio Distrikta, odnosno da s izvorišta tvornice vode poboljšamo vodoopskrbu na teritoriju kompletnog Distrikta", kazao je Bulatović.

Istaknuo je da se s tim projektom čekalo kako bi se prilagodio projektu obilaznice te kako su pri kraju aneksa glavnog transportnog cjevovoda, što znači da bi vrlo brzo mogla biti operativna sredstva ako se postignu kvalitetni dogovori. Vlada je na sjednici usvojila i Prijedlog odluke o odobravanju Smjernice za izradu nacrta zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sustavima. Ravnatelj Porezne uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da je riječ o nakani da se odvjetnici, odnosno odvjetnička djelatnost izuzme iz fiskalizacije na razdoblje od godinu dana, nakon čega bi se vidjelo postoje li smetnje i problemi u evidentiranju gotovinskog prometa.

"O tome se razgovaralo na prošloj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH i koliko sam informiran nije bilo nekog raspoloženja da se takva mjera uvede. Danas je na sjednici Vlade aktualizirano ovo pitanje i ono će se vjerojatno ponovno naći na sjednici Skupštine", izjavio je Trifković.

Po njegovim riječima, pored pitanja izmjene članka 6. Zakona o fiskalnim sustavima postoji i inicijativa Gospodarske komore Brčko distrikta BiH i neovisnog zastupnika Uroša Vojnovića da se bezgotovinski platni promet izuzme iz procesa fiskalizacije.

"To je definirano kao veleprodaja, međutim mi smo dali svoju suglasnost da se ne ograničava na veleprodaju nego da se to izuzimanje definira kao izuzimanje bezgotovinskog platnog prometa bez obzira na to radili li se ono kroz veleprodaju ili maloprodaju proizvoda jer Porezna uprava ima podatke o takvim prometima putem banaka, odnosno izvadaka. Mi očekujemo da se ta inicijativa pokrene već na narednoj sjednici Skupštine, poručio je Trifković.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u sastav izaslanstva BiH za pregovore radi zaključenja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije za realizaciju projekta autoceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo kao i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade predsjedniku stručnog povjerenstva.

Vlada je k znanju primila Izvješće i Akcijski plan za otklanjanje nedostataka po Izvješću o reviziji financijskog poslovanja Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju za 2018. godinu kao i Izvješće i Akcijski plan Odjela za komunalne poslove za otklanjanje nedostataka po Izvješću o reviziji financijskog poslovanja Odjela za komunalne poslove za 2018. godinu. Razmatrana je i Informacija o postupcima javnih nabava u razdoblju od travnja do lipnja 2019. godine kao i Izvješće o namjenskom utrošku dotacijskih sredstava za nabavu mobilne spalionice, dostavljeno od strane Javnog poduzeća "Komunalno Brčko". Na sjednici je usuglašeno da se uradi dorada i dopuna Izvješća za proceduru javne nabave Javnog poduzeća "Komunalno Brčko", priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital