Pokrivenost uvoza izvozom u RS u 2018. godini iznosi 71,7 %

Kapital / IZVJEŠTAJI

Pokrivenost uvoza izvozom u RS u 2018. godini iznosi 71,7 %

01.02.2019. 14:51 / Izvor: SRNA

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske sa inostranstvom prošle godine iznosila je 5,4 milijardi dolara, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 71,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U prošloj godini vrijednost ostvarenog izvoza iznosila je blizu 2,26 milijardi dolara, a uvoza 3,14 milijardi dolara.

Ostvarena vrijednost izvoza u prošloj godini veća je za 12,8 odsto, a uvoza veća za 11,6 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu od preko 821 miliona dolara ostvaren je sa Srbijom, zatim skoro 700 miliona dolara sa Italijom, dok je spoljnotrgovinska razmjena sa Njemačkom bila 471,8 miliona dolara.

Srpska je u prošloj godini sa zemljama EU ostvarila ukupan izvoz od 1,65 milijardi dolara, dok je vrijednost ukupnog uvoza iz EU bio 1,59 milijardi dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza Srpske u EU u prošloj godini veća je za 13,6 odsto, a uvoza za isti taj postotak u odnosu na 2017. godinu.

Vrijednost spoljnotrgovinske razmjene sa zemljama Cefte bila je nešto preko milijarde dolara, a sa zemljama Efte oko 79 miliona dolara.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je Srpska u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom zadržala u prosjeku relativno visok stepen pokrivenosti uvoza izvozom, kao i da se nastavlja trend ostvarivanja suficita u poslovanju sa zemljama EU.

"Preko 70 odsto izvoza odlazi na tržišta članica Unije, a iz te grupacije u Srpsku stiže i polovina uvoza",  navela je Stojadinovićeva.

Ona je istakla da je čvrsto uvjerena da će se, prema sadašnjim projekcijama vezanim za EU, i u ovoj godini nastaviti isti trend spoljnotrgovinske razmjene.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital