Polugodišnje investicije iznosile 452,5 miliona KM

05.12.2018. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Polugodišnje investicije iznosile 452,5 miliona KM

Trend rasta investicija u BiH nastavlja se i u ovoj godini, tako da su one u prvih šest mjeseci iznosile 452,5 miliona KM.

Trend rasta investicija u BiH nastavlja se i u ovoj godini, tako da su one u prvih šest mjeseci iznosile 452,5 miliona KM, rekao je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija /Fipa/ BiH Gordan Milinić.

Na sastanku članova Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH održanom jučer u Goraždu, Milinić je naglasio potrebu zajedničkog djelovanja na kreiranju prijateljskog poslovnog okruženja, kako za domaće, tako i za strane investitore.

Iz Fipe je saopšteno da je Saradnička mreža za podršku stranim investitorima u BiH identifikovala više od 150 ad hok otvorenih pitanja, odnosno prepreka za investiranje, od kojih je veliki dio riješen aktivnim zalaganjem i učešćem institucija, dok se za 12 kompanija trenutno radi na rješavanju otvorenih pitanja.

Mreža je je predložila 204 reformske mjere od kojih je 20 potpuno realizovano, 25 djelimično, 45 je u proceduri, a za 10 prepreka još nisu pokrenute aktivnosti.

Saradnička mreža broji 40 članova, a kroz nju je od 2013. godine do decembra prošle godine prošlo 159 kompanija. Osnovana je uz podršku Međunarodne finansijske korporacije IFC - članice Grupacije Svjetske banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital