Poplave smanjile prihode UIOBiH, tek će se vidjeti štete

23.05.2014. 15:22 / Izvor: Fena
Poplave smanjile prihode UIOBiH, tek će se vidjeti štete

​Precizna informacija o materijalnoj šteti, kao i eventualnom padu prihoda od indirektnih poreza zbog poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, moći će se dati tek nakon određenog vremena.

Precizna informacija o materijalnoj šteti, kao i eventualnom padu prihoda od indirektnih poreza zbog poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, moći će  se dati tek nakon određenog vremena - rekao je u izjavi za Agenciju Fena Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oprezivanje (UIO).

"Međutim, kada su u pitanju prve informacije, onda možemo reći da  su prije poplava prihodi od PDV-a, akciza, carina i putarina u maju  na dnevnom nivou iznosili između 20 i 22 miliona KM. Nakon što su poplave pogodile BiH prihodi su u ovoj nedjelji na dnevnom nivou iznosili 10 do 15 miliona KM", precizirao je Kovačević.

To je pokazatelj smanjenja privrednih aktivnosti, posebno u vezi sa  uvozom i izvozom roba.

Budući da će se PDV prijave za  maj predavati do 10. juna, tek tada će se, istakao je Kovačević, vidjeti koliko je bila manja privredna aktivnost u smislu poslovanja unutar BiH u vrijeme poplava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital