Kapital / IZVJEŠTAJI

Popravljen položaj domaćih proizvođača u odnosu na uvoznike - Prošlogodišnji izvoz pržene kafe iz BiH povećan za 49 %

25.01.2010. 15:13 / Izvor: Fena

Prošlogodišnji izvoz pržene kafe iz BiH u zemlje EU i SAD porastao je za 49 posto, istaknuto je 25. januara 2010. godine u Sarajevu na sastanku Grupacije prerađivača i prometnika kafe Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predsjedavajući ove grupacije Marko Baban kazao je da je izvoz prerađivača kafe iz BiH prošle godine povećan za čak 300 tona.

Pored pokazatelja o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u oblasti kafe, članice ove grupacije iskazale su zadovoljstvo i efektima primjene novog Zakona o akcizama.

Sedam mjeseci od početka primjene novog Zakona o akcizama Grupacija je konstatovala da je drastično smanjena siva ekonomija i popravljen položaj domaćih proizvođača u odnosu na uvoznike.

"To su ujedno bila dva osnovna cilja kada smo tražili izmjene zakona", naglasio je Baban dodajući da je izmjena zakona omogućila i znatna poboljšanja u ubiranju državnih prihoda po osnovu akcize.

Na sastanku je diskutovano o Pravilniku o minimalnim tehničkim i tehnološkim uvjetima koje moraju ispunjavati pogoni za preradu i pakiranje kafe, odnosno prijedlozima adekvatnih rješenja koji bi bila usklađena sa zakonodavstvom EU.

Baban je izjavio da svi vodeći proizvođači u BiH imaju nove tehnologije koje su napravljene po standardima EU, mada ima i nekih stvari koje treba dograđivati u procesima proizvodnje.

Predsjedavajući Grupacije prerađivača i prometnika kafe Vanjskotrgovinske komore BiH smatra da u narednom periodu ne bi trebalo doći do poskupljenja kafe.

"Kafa je berzanska roba i uvijek zavisimo od berze i tečaja dolara. Trentuno su jedno i drugo stabilni i nema nagovještaja da će se nešto spektakularno u tom pogledu dogoditi", kazao je Baban napominjući da je berba u zemljama, najvećim svjetskim proizvođačima kafe, bila znatno lošija u odnosu na godinu ranije, pogotovo u Brazilu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital