Kapital / BH BERZE

Porasla marža za rizične zemlje

27.01.2009. 09:11 / Izvor: Oslobođenje

Banke u Republici Srpskoj još nisu smanjile kamate na kredite, iako je evropska međubankarska kamata (Euribor), koja direktno utiče na iznos kredita u eurima, konstantno u padu. Ovakav stav bankari pravdaju brojnim razlozima, kao što su niži kreditni rejting BiH, globalna finansijska kriza, kao i time što se usklađivanje vrši u određenim periodima koje moraju da poštuju.

U Raiffeisen Bank kažu da, iako je smanjen euribor, kamatne stope na kredite nisu smanjene, a kao razlog navode činjenicu da je u zemljama istočne i jugoistočne Evrope i dalje niži kreditni rejting u odnosu na druge evropske države.

"I postojeći uticaji internih elemenata u eurozoni, kao i veća mogućnost rizika na finansijskim tržištima, dovode do većeg nivoa kamatnih stopa na dugoročna finansijska sredstva, što u cjelini poskupljuje troškove refinansiranja za zemlje jugoistočne Evrope zbog, prije svega, znatno većeg iznosa premije na rizik", kaže portparol ove banke Džeilana Ferhatbegović.

Ona je dodala da je, u skladu sa aktuelnom finasijskom situacijom na svjetskom tržištu, došlo do porasta marže za rizične zemlje, među kojima je i BiH. "Zbog toga je teško procijeniti koliko pad euribora može ostaviti prostora za pad kamatnih stopa na kredite", dodala je Ferhatbegovićeva.

U Balkan Investment banci ističu da se kao referentni datumi za korekciju kamatnih stopa na bazi šestomjesečnog euribora izumaju 30. mart i 30. septembar svake godine.

"Kretanje kamatne stope na stambene kredite koje Balkan Investment Bank, kao i druge komercijalne banke, plasira iz sredstava Investiciono razvojne banke zavisi od kretanja šestomjesečnog Euribora. Kao referentni datumi za korekciju kamatnih stopa na bazi šestomjesečnog Euribora uzimaju se 30. mart i 30. septembar svake godine.
Sadašnja kamatna stopa na ove kredite je određena na osnovu Euribora od 30. septembra prošle godine i ona je za cca 1.5% veća od trenutne visine Euribora. U skladu sa tim, 30. marta ove godine je za očekivati smanjenje kamatnih stopa na ove kredite min za 1.5%, jer je i Evropska Centralna Banka najavila mogućnost još dodatnog smanjenja bazne kamatne stope za Euro", rekao je direktor Balkan Investment banke Edvinas Navickas.

U Hypo Alpe Adria banci ističu da će uskoro informisati javnost i klijente o kamatnoj politici za 2009. godinu nakon što Uprava banke analizira trenutne indikatore koji utiču na krajnju vrijednost kamatnih stopa, između ostalog, i euribora. Šestomjesečni euribor je prvog dana 2009. godine iznosio svega 2,94 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital