Porast prihoda od naplate koncesija u TK

11.01.2017. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Porast prihoda od naplate koncesija u TK

Zanimljivo je i to da je prošle godine zaključen ugovor za koncesiju vode za mini hidrocentralu.

Komisija za koncesije Tuzlanskog kantonu prošlu je godinu ocijenila uspješnom. Za razliku od 2015. godine je zaključeno deset ugovora više a sa krajem prošle godine za koncesije su ukupno zaključena 52 ugovora. Najviše koncesija se zaključuje za iskopavanje uglja, ali i za korištenje izvora za flaširanje pitke vode, piše rtvtk.ba.

Zanimljivo je i to da je prošle godine zaključen ugovor za koncesiju vode za mini hidrocentralu. Inače, treba istaći da 80 0dsto prihoda od koncesija ide lokalnoj zajednici.

Prošle godine je Komisija za koncesiju TK vršila kontrolu i nadzor provedbe o ugovorima  o koncesijama u dva navrata, u junu i decembru. To je rezultiralo napretkom u oblasti naplate ali i na pravilnom korištenju prirodnih resursa koje su koncesionari koristili.

"Ako izuzmemo Rudnike kreka, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, može se reći da ostali koncesionari uredno i na vrijeme izmiruju sve svoje obaveze i poštuju ugovor o koncesijama u svakom obliku. Dugovi koncesionara su svedeni na minimum. Radi se o dugovima koji se odnose na tekuće obaveze, proizašle na osnovu izdatih rješenja kojima rokovi plaćanja nisu još dospjeli", rekao je Nihad Sinanović, predsjednik Komisije za koncesije TK.

Nakon što se svi prihodi saberu, u Komisiji očekuju da će u ovoj godini nivo naplata biti nešto veći nego u 2015 godini kada je prikupljeno 3.5 miliona KM. Takođe, u odnosu na 2015. godinu zaključeno je 10 ugovora više. Izdvajaju se ugovori za izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Spreča u Gračanici i o zahvatanju vode s aizvorišta u kladnju i Živinicama koji je potpisan sa tuzlanskim vodovodom.

Zaključen je i ugovor sa Tuzla-Kvarcom za ležišta u Bukinjama, Moluškoj rijeci i Kužićima. U proceduri za koncesije je oko 16 predmeta.

"Ono što je u proceduri kod Komisije za koncesije jeste oko 16 predmeta i mi očekujemo da u toku ove godine bude zaključeno barem deset do dvanaest ugovora čime će se znatno povećati broj. Trenutno su kod Komisije za koncesije zaključena 52 ugovora o koncesijama i Komisija redovno prati i kontroliše provedbu tih ugovora. Možemo iskazati zadovoljstvo da u toj godini pored povećanja broja koncesionara imamo uredno izmirenje obaveza po osnovu koncesionih naknada", zaključio je Sinanović.

U Komisiji ističu da su i dalje najveći dužnici Rudnici "Kreka" ali da je rudnik Đurđevik s početkom 2016 godine izmirio sva dugovanja te se obavezao da će obaveze nastale u periodu nako toga izmiriti do septembra ove godine. Značajni su prihodi ostvareni od naplate koncesija krečnjaka i dijapaza a sve više se zaključuju ugovori za flaširanje pitke vode. Na kraju su pohvalili I RMU Banovići koj redovno izmiruje svoje obaveze te podsjećaju da 80 odsto prihoda od koncesija se vraća lokalnoj zajednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital