Poreske olakšice ima 71.000 radnika

30.12.2019. 12:20 / Izvor: Glas Srpske
Poreske olakšice ima 71.000 radnika

Tako, na primjer, korisnici stambenih kredita u prosjeku dobiju oko 50 maraka mjesečno jer im se od poreske osnovice oduzima uplaćena kamata.

Broj zaposlenih sa poreskim olakšicama u Republici Srpskoj u stalnom je porastu, što pokazuju i najnoviji podaci Poreske uprave RS prema kojima je poresku karticu ove godine koristio 71.281 radnik od 294.169, koliko ih je u radnom odnosu.

Prema podacima Poreske uprave, zaposleni u Srpskoj najčešće koriste poreske olakšice po osnovu izdržavanih članova porodice i na osnovu kamate plaćene na stambeni kredit. 

"Poreski obveznici imaju pravo na poresku olakšicu za izdržavane članove uže porodice u iznosu od 900 KM godišnje po izdržavanom članu, za iznos uplaćene premije životnog osiguranja kod društva za osiguranje koje posjeduje dozvolu Agencije za osiguranje RS do 1.200 KM godišnje, te za lični odbitak u iznosu od 6.000 KM godišnje za puno radno vrijeme, a koji se srazmjerno smanjuje za nepuno radno vrijeme. Ovu poresku olakšicu ostvaruju poreski obveznici koji ostvaruju dohodak od ličnih primanja", istakli su u Poreskoj upravi.

Dodali su da su do 18. decembra ove godine, odnosno do stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak, poreski obveznici imali pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak za sve kategorije dohotka za iznos uplaćenog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje do 1.200 KM godišnje.

Podsjetili su da zaposleni istovremeno mogu koristiti sve poreske olakšice samo kod dohotka od ličnih primanja. 

"Pravo na poresku olakšicu za ostale kategorije dohotka kao što su autorska prava, prihodi od kapitala, kapitalni dobici, ostali dohodak i dohodak od samostalne djelatnosti obveznik ima samo po osnovu iznosa uplaćene premije životnog osiguranja", objasnili su u Poreskoj upravi. 

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović ističe da i dan-danas dobar dio zaposlenih nije upoznat sa svojim pravima kada je riječ o poreskim olakšicama. 

"Iako je porast broja korisnika poreskih olakšica evidentan, i dalje je potrebno raditi na informisanju, jer to je direktna mogućnost da se koliko-toliko povećaju primanja", rekao je Savanović.

Tako, na primjer, korisnici stambenih kredita u prosjeku dobiju oko 50 maraka mjesečno jer im se od poreske osnovice oduzima uplaćena kamata. 

Banjalučanin Ljubomir Bajić već ima poreske olakšice na osnovu izdržavanih članova porodice i kamata na kredit.

Kako kaže, razmišlja i o uplati životnog osiguranja, tako da će iduće godine podnijeti zahtjev i za povrat poreza po tom osnovu. 

"Mjesečno dobijem oko 50 KM. S obzirom na današnje vrijeme, to nije malo", rekao je Bajić.

Podnošenje zahtjeva

Iz Poreske uprave su pozivali poreske obveznike koji su imali pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak po ovom osnovu da podnesu izmijenjeni zahtjev za izdavanje poreske kartice - obrazac 1001 za 2020. godinu.

Ako to ne urade u roku, po službenoj dužnosti, izvršiće izmjenu podataka u poreskoj kartici.

Podsjetili su i obveznike kojima je izdata poreska kartica, a kod kojih je došlo do promjene obima prava na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak u odnosu na 2019. godinu, da mogu još danas i sutra podnijeti zahtjev za izdavanje nove kartice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital