Porez na kiriju platila samo 754 vlasnika nekretnina

15.06.2021. 11:17 / Izvor: Nezavisne novine
Porez na kiriju platila samo 754 vlasnika nekretnina

Dok su oglasi puni stanova sa sjedištem u Republici Srpskoj koji se izdaju pod kiriju, većina njihovih vlasnika ne plaća porez na ovaj prihod.

Dok su oglasi puni stanova sa sjedištem u Republici Srpskoj koji se izdaju pod kiriju, većina njihovih vlasnika ne plaća porez na ovaj prihod. 

Može se to zaključiti iz podataka Poreske uprave RS, prema kojim su prošle godine tek 754 fizička lica podnijela prijavu na Obrascu 1008, a koji se popunjava bilo da je riječ o stanovima ili poslovnim prostorima.

Dakle, u praksi, u ovih 754 građana, koji su prijavili da imaju prihode od zakupa, spadaju i oni koji iznajmljuju poslovne prostore, što znači da je broj onih koji su prijavili da rentaju stanove znatno manji.

Iz Poreske uprave RS rekli su za "Nezavisne novine" da, prema Zakonu o porezu na dohodak, prihod od izdavanja u zakup ili podzakup pokretne i nepokretne imovine ima karakter dohotka od kapitala.

Na ostvareni dohodak plaća se porez po stopi od 10 odsto, bilo da je riječ o stanovima ili poslovnim prostorima. Međutim, u praksi, on je manji.

"Osnovica za oporezivanje je dohodak ostvaren davanjem u zakup nepokretne, odnosno pokretne imovine, koji se dobija kada se od ukupnog prihoda odbiju normirani troškovi u visini od 20 odsto od tog prihoda", pojašnjavaju iz Poreske uprave RS.

Kako dodaju, svi građani koji izdaju stanove ili poslovne prostore u zakup drugim građanima obavezni su podnijeti poresku prijavu za porez na dohodak od kapitala.

Porez na dohodak od kapitala u ovom slučaju prijavljuje se na Obrascu 1008 - Akontacija poreza na dohodak, gdje se iskazuje ukupan dohodak od kapitala, normirani troškovi i iznos obračunatog poreza.

"Prema podacima Poreske uprave RS, u 2019. godini su ukupno 664 poreska obveznika - fizička lica podnijela 2.148 poreskih prijava na Obrascu 1008, dok su u 2020. godini 754 poreska obveznika - fizička lica podnijela 2.971 prijavu na Obrascu 1008", ističu iz Poreske uprave RS.

Borci za zaštitu potrošača procjenjuju da je broj stanova i ostalih nekretnina, a koji se izdaju pod zakup, višestruko veći.

"Ako znamo šta se sve, recimo, po Banjaluci izdaje, onda bismo došli do podatka da je cifra ogromna. Koliko je samo studenata koji studiraju u Banjaluci, a nisu iz tog grada", rekla je za "Nezavisne novine" Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, koja savjetuje da se pri iznajmljivanju prostora potpisuju ugovori, jer oni štite potrošače.

Javna je tajna da se broj ugovora između stanodavaca i podstanara može svesti na nivo statističke greške. Pritom, nije poznato ni koliko se tačno stanova izdaje.

"Poreska uprava RS ne vodi posebne evidencije vlasnika koji izdaju nekretnine za stanovanje ili obavljanje poslovne djelatnosti, tako da ne raspolažemo podatkom koliko ima tačno poreskih obveznika koji izdaju samo stambene jedinice, a koliko njih samo poslovne", rekli su za "Nezavisne" iz Poreske uprave RS.

Inače, neprijavljivanje ovog dohotka predstavlja prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 500 do 1.500 KM.

"Poreska uprava RS preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti da građane koji uporno ne izvršavaju obaveze i ne poštuju zakonske propise iz ove oblasti uvede u legalne tokove. Takođe, Poreska uprava RS vrši i intenzivne analize podataka dostupnih putem interneta i oglasa, a gdje građani oglašavaju ovu vrstu djelatnosti", uvjeravaju iz Poreske uprave RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital