Porezna uprava FBiH u 116 kontrola otkrila 74 neprijavljena radnika

08.05.2020. 19:19 / Izvor: Fena
Porezna uprava FBiH u 116 kontrola otkrila 74 neprijavljena radnika

Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapečaćeno je osam objekata.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u četvrtak su na području Federacije izvršili 116 kontrola kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, djelatnost ugostiteljstva i uslužnu djelatnost.

 

U tim kontrolama inspektori su otkrili 74 neprijavljena radnika, 15 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i četiri objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapečaćeno je osam objekata i u 38 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 157.850 KM.

Porezna uprava FBiH obavijestila je porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 i smanjenog broja insepktora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni, kao što je to bio slučaj do sada.

"Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko u budućim kontrolama kod tih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.", ističu iz Porezne uprave FBiH.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital