Porezna uprava Federacije BiH prodala imovinu za 96.805,00 KM

24.04.2014. 08:09 / Izvor: eKapija.ba
Porezna uprava Federacije BiH prodala imovinu za  96.805,00 KM

Prodaja imovine organizirana je i u Kantonalnim poreznim uredima Bihać i Orašje, ali za kupovinu iste nije bilo zainteresiranih kupaca.

Porezna uprava Federacije BiH jučer je izvršila javnu prodaju zaplijenjene imovine poreznih obveznika dužnika u Kantonalnim poreznim uredima: Novi Travnik, Mostar i Sarajevo u ukupnoj vrijednosti od 96.805,00 KM, u cilju naplate dužnih javnih prihoda.

U Kantonalnom poreznom uredu Novi Travnik prodata je imovina dva porezna obveznika dužnika u ukupnoj vrijednosti od 85.540,00 KM. Prodato je zemljište u vlasništvu poreznog obveznika dužnika „BNT- tvornica mašina i hidraulike“ po cijeni od 40.500,00 KM i devet mašina u vlasništvu poreznog obveznika „Tomdar“ d.o.o  za 45.040,00 KM 

U Kantonalnom poreznom uredu Sarajevo putem direktne prodaje prodato su dva  motorna vozila za 7.715,00 KM i to: putničko motorno vozilo „oktavija“ u vlasništvu poreznog obveznika „Vako International“ i teretno motorno vozilo „ford“u vlasništvu fizičkog lica Elmin Huseinbegović vlasnik podruma pića „Crni“.

Za direktnu prodaju u Kantonalnom poreznom uredu dostavljeno je 10 ponuda zainteresiranih kupaca. Međutim, svi ponuđači nisu se pojavili na direktnoj prodaji.

U određenim slučajevima ponuđene cijene bile su znatno niže, pa su zbog toga bile neprihvatljive za prodaju, dok za kupovinu preostale imovine nije bilo zainteresiranih kupaca.

U Kantonalnom poreznom uredu Mostar prodata su dva motorna vozila poreznog obveznika dužnika „Duraković“ d.o.o za 3.550,00 KM, a za kupovinu imovine preostalih poreznih obveznika dužnika nije bilo zaintersiranih kupaca.

U Kantonalnom poreznom uredu Livno organizirana je javna aukcija, odnosno prodaja imovine poreznog obveznika dužnika „Finvest“ Drvar  u ukupnoj vrijednosti od 5.601.980,72KM. Međutim, prodaja imovine nije bila uspješna. U narednom periodu bit će organizirana direktna prodaja imovine navedenog poreznog obveznika.

Prodaja imovine organizirana je i u Kantonalnim poreznim uredima Bihać i Orašje, ali za kupovinu iste nije bilo zainteresiranih kupaca. 

Porezna uprava Federacije BiH ističe da se vrlo često dešava, da se iscrpe sve zakonom propisane mjere naplate poreznih obaveza prinudnim putem, a da imovina ostane neprodata, jer za kupovinu iste nema zainteresiranih kupaca. Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana.Imovina često ostane neprodata i zbog solidarnosti drugih poreznih obveznika koji ne žele da kupuju imovinu poreznih dužnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital