Posao.ba istraživanje: Da li će kompanije zapošljavati u 2014. godini?

14.05.2014. 10:20 / Izvor: eKapija.ba
Posao.ba istraživanje: Da li će kompanije zapošljavati u 2014. godini?

Portal Posao.ba uradio je istraživanje za prvi kvartal tekuće godine a na temu planova bh. kompanija za zapošljavanje. Većina malih i srednjih kompanija u BiH, nije struktuirano planiralo nova zapošljavanja u 2014.

Portal Posao.ba uradio je istraživanje za prvi kvartal tekuće godine a na temu planova bh. kompanija za zapošljavanje. Većina malih i srednjih kompanija u Bosni i Hercegovini, tačnije njih 80% nije struktuirano planiralo nova zapošljavanja u 2014. godini, odnosno nema predviđen budžet za zapošljavanje novih uposlenika, pokazalo je istraživanje.

 

  • Nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju planiranje novih radnih mjesta, poslodavci očekaju programe zapošljavanja
  • Više od 80% malih i srednjih  preduzeća  u BiH  nema planova za zapošljavanje u 2014. godini
  • Nova radna mjesta: 12% kompanija koje u 2013. godini nisu tražili radnike planiralo je otvaranje novih radnih mjesta u 2014.
  • 30% kompanija u BiH nije zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine; Poslodavci očekuju programe zapošljavanja

 

Većina malih i srednjih kompanija u Bosni i Hercegovini, tačnije njih 80% nije struktuirano planiralo nova zapošljavanja u 2014. godini, odnosno nema predviđen budžet za zapošljavanje novih uposlenika, pokazalo je istraživanje Posao.ba portala.

Preduzeća ne isključuju mogućnost da će otvarati nova radna mjesta, a ta činjenica pokazuje da se najveći broj novih radnih mjesta u tim kompanijama otvara neplanski, pa čak i stihijski jer nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju godišnje planiranje zapošljavanja.

Uprkos tome, postoje i primjeri pozitivnih kretanja, jer 12%  kompanija koje nisu zapošljavale u protekloj godini su za 2014. godinu planirale otvaranje novih radnih mjesta. Istraživanje je u najvećoj mjeri obuhvatalo kompanije koje u proteklom periodu nisu aktivno i planski tražile radnu snagu, a pokazalo je da 30% takvih kompanija nije uopšte zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine. Rezultati pokazuju da veliki broj poslodavaca očekuje subvencije i programe zapošljavanja od zavoda, te da zapošljavanja planiraju stihijski nakon oglašavanja poziva za ovakve programe.       

Nasuprot tome, rezultati istraživanja su pokazali da velike kompanije (13% u ukupnom uzorku istraživanja) planiraju i imaju prostora za zapošljavanje u 2014. godini.

Male kompanije u BiH koje su obuhvaćene istraživanjem, prilikom zapošljavanja uglavnom se oslanjaju na preporuke rodbine i poznanika u procjeni kandidata i njihov prijem u radni odnos, dok se srednje i velike kompanije odlučuju na profesionalne usluge specijaliziranih servisa za zapošljavanje.

U 56% ispitanih kompanija koje su najvećim djelom manja preduzeća, odluku o zapošljavanju donosi isključivo direktor, dok svega 6% kompanija ima odjel za ljudske resurse zadužen za brigu o postojećim i novim uposlenicima.

Kada je riječ o kadrovima  koje kompanije najviše traže, to su prodaja (25%), administracija i logistika (25%) te zanati (15%). Najmanje traženi su kadrovi iz oblasti menadžmenta (2%), finansije (2%), te fizička radna snaga (7%).

Više od 33% kompanija koje su zapošljavale u protekle dvije godine (najvećim dijelom se odnosi na mala preduzeća) je to uradilo putem preporuke, a svega 8% kompanija je prilikom zapošljavanja koristilo internet, radio ili novine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital