Posao.ba: Polugodišnji izvještaj tržišta rada u BiH od 01.01 do 01.07.2008. godine

15.07.2008. 14:54 / Izvor: Posao.ba
Posao.ba: Polugodišnji izvještaj tržišta rada u BiH od 01.01 do 01.07.2008. godine

Tokom prvih šest mjeseci u 2008. na Posao.ba je objavljeno preko 9.000 biografija i više od 7.000 oglasa. Procjenjuje se da je ovim putem posao pronašlo više od 6.000 osoba.

1. Struktura ponude i potražnje

Top 10 najtraženijih zanimanja u prvoj polovini 2008. godini (ne znači nužno da su i deficitarni):

1. Prodavač

2. Komercijalist

3. Konobar

4. Zanatski radnici

5. Programer

6. Diplomirani inžinjer mašinstva

7. Građevinski inžinjeri i radnici

8. Računovođa

9. Radnici, stručni saradnici i pripravnici u državnoj službi

10. Administrativni radnici

U prvih šest mjeseci u ovoj godini najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategoriji Komercijala i prodaja, iako je u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo došlo do značajnog porasta potražnje radne snage, te je u trećoj sedmici mjeseca maja ova kategorija imala najveći broj oglasa za otvorena radna mjesta. Ovakav trend bio je evidentan i u kategoriji Državna služba i uprava, koja je u drugoj polovini juna imala rekordan broj oglasa za radna mjesta, te se zbog toga izdvojila na prvo mjesto po broju oglašenih mjesta.

Kategorije deficitarnih zanimanja (Ponuda poslova bila je velika, ali je nedostajalo kadra za popunjavanje radnih mjesta)

- Ugostiteljstvo (indeks 217)

- Građevinarstvo (indeks 185)

- Zanatske usluge (indeks 160)

- Informatika – software (indeks 150)

- Mašinstvo (indeks 142)

Kategorije suficitarnih zanimanja (Potražnja za poslovima u ovim kategorijama je bila velika, a ponuda mala):

- Pravo (indeks 11)

- Telekomunikacije (indeks 19)

- Informatika – hardware (indeks 26)

- Poljoprivreda i šumarstvo (indeks 29)

- Mediji (indeks 33)

Realne šanse za pronalazak posla imali su posloprimci u kategoriji Administrativne i slične usluge (indeks 108), budući da je potražnja za poslom bila gotovo jednaka kao i ponuda novih radnih mjesta.

1. Vrsta zaposlenja

Ako pogledamo vrstu zaposlenja u prvoj polovini 2008. godine evidentno je da u većini oglasa za posao nije bila istaknuta vrsta zaposlenja, u njih čak 69,2%. Za stalno zaposlenje objavljeno je 10,7% oglasa, 11,4% za rad na određeno, 5,7% za pripravnički posao i 2,8% oglasa za honorarni rad.

1. Stručna sprema, strani jezik, rad na računaru, radno iskustvo

U 38,5% oglasa poslodavci su zahtijevali visoku stručnu spremu, dok je u 31,4% oglasa tražena srednja stručna sprema. U 18% oglasa stručna sprema nije bila bitna.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, najviše se tražilo aktivno znanje engleskog jezika (47,8% oglasa). Ostali jezici su manje zastupljeni u konkursima za nova radna mjesta; aktivno poznavanje njemačkog jezika bilo je istaknuto u 5% oglasa, a znanje ostalih jezika u 2,1% oglasa.

Poznavanje rada na računaru kao uslov za dobijanje posla, poslodavci su istaknuli u 61,4% oglasa, dok je gotovo u svim biografijama posloprimaca navedeno posjedovanje informatičke pismenosti.

U 45,7% oglasa poslodavci su eksplicitno tražili radno iskustvo u struci pri čemu je njih 21,4% tražilo od posloprimaca radno iskustvo do 1 godine, 16,4% njih tražilo je iskustvo od 2 do 4 godine, dok je 7,8% njih za neke pozicije tražilo radno iskustvo od 5 i više godina.

Poslodavci su u 12,1% konkursa naveli da za otvoreno radno mjesto ne treba radno iskustvo, dok je u 8,5% konkursa navedeno da je iskustvo poželjno, ali ne i potrebno.

4. Zapošljavanje u inostranstvu

Na portalu Posao.ba u prvih šest mjeseci u 2008. godini 18,45% oglasa odnosilo se na poslove izvan BiH. Od toga najviše konkursa je bilo objavljeno za radna mjesta u Iraku, a radnici iz BiH su bili traženi i u Sloveniji i Kanadi.

5. Zaposlenost i plate u BiH

Prema podacima Agencije za statisku BiH broj nezaposlenih u januaru ove godine u BiH je iznosio 516 775, dok je 30. maja bilo prijavljeno 493.765 nezaposlenih lica.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH za januar ove godine iznosila je 677 KM, a za april 2008. iznosila je 739 KM, što pokazuje nominalni rast za 8,5%, u odnosu na decembar 2007.

Krajem maja 2008. godine na evidencijama službi za zapošljavanje u FBH registrovane su 344.633 nezaposlene osobe, dok je u januaru 2008. bilo 366.705 nezaposlenih osoba.

Prosječna neto plata u januaru 2008. u Federaciji BiH iznosila je 709,84 KM. Najviša prosječna isplaćena neto plata u januaru zabilježena je u Kantonu Sarajevo i iznosi 887,10 KM, a najniža u Srednjobosanskom kantonu i iznosi 565,94KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plata po zaposlenom za maj 2008. godine u Federaciji BiH iznosila je 751,82 KM.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u maju je iznosila 758 KM, dok je u januaru ove godine iznosila 584 KM, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Krajem aprila u Republici Srpskoj registrovano je 137 580 nezaposlenih osoba, a u Distriktu Brčko ovaj broj je iznosio 13 643.

Portal Posao.ba je tokom prvih šest mjeseci 2008. godine proveo sljedeća istraživanja i projekte:

Portal Posao.ba je u januaru ove godine uradio redovnu godišnju analizu koliko je posloprimaca pronašlo posao preko portala. Detaljnim procjenama došlo se do podatka da je putem Posao.ba u 2007. godini posao pronašlo više od 14 hiljada osoba.

Posao.ba je tokom mjeseca februara i marta uradio istraživanje o najpoželjnijim poslodavcima u BiH, u kojem je učestvovalo 1600 ispitanika i koje je bilo utemeljeno isključivo na percepciji ispitanika o samim firmama i njihovom slobodnom izboru, jer nisu unaprijed ponuđeni nazivi firmi. Tako su učesnici u istraživanju izabrali 25 firmi kao najpoželjnije poslodavce.

Kompanija VALICON u partnerstvu sa poljskom kompanijom Gemius u februaru je provela istraživanje kojim su po prvi put rangirane bosanskohercegovačke internet stranice po kriteriju posjećenosti. U konkurenciji od dvadeset i jedne web stranice Posao.ba se plasirao na peto mjesto, a zauzeo prvo među online poslovnim servisima u BiH.

Tokom mjeseca februara portal Posao.ba uveo i je video oglase putem kojih se kompanije mogu prezentirati i reći nešto o zapošljavanju. Ovakav način oglašavanja prvi put se pojavio u BiH.

Portal Posao.ba i Centar Skenderija 13. i 14. maja 2008. organizovali su sajam poslova i profesija PosaoFest. Sajam je posjetilo oko 15 000 osoba iz cijele BiH, a prikupljeno je 10 hiljada biografija. Na PosaoFestu učestvovalo je 40 kompanija iz BiH i regije, a na svečanom otvaranju dodijeljenja su priznanja najpoželjnijim poslodavcima po izboru posjetilaca portala Posao.ba.

Istovremeno sa PosaoFestom počeo je i on-line sajam na stranici www.posaofest.ba koji je trajao mjesec dana za sve one koje nisu bili u prilici da posjete sajam, te za naše građane koji žive izvan BiH, a žele da pronađu posao i da se vrate u svoju državu.

Portal Posao.ba tokom prvih šest mjeseci 2008. godine kontinuirano je provodio akcije prikupljanja biografija u gradovima širom BiH, a ovakve inicijative će se nastaviti realizovati i u narednom periodu.

Posao.ba je uzeo učešće na tri sajma u toku prve polovine ove godine - sajmu Knjiga i učila, Banjalučkim danima karijere i Career Days na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a naš štand je bio izuzetno posjećen.

Posao.ba je u prvih šest mjeseci ove godine proveo istraživanje o zadovoljstvu uslugama portala Posao.ba, istraživanje o zadovoljstvu organizacijom PosaoFesta, te istraživanje o korupciji u zapošljavanju.

Također, nastavljena je produkcija tv i radio emisija o zapošljavanju koja se svake sedmice emituje na dvije televizije i deset radio stanica u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital