Poslednji voz za štednju bez poreza - još pet meseci pogodnosti za devizne štediše

04.08.2009. 09:47 / Izvor: Blic
Poslednji voz za štednju bez poreza - još pet meseci pogodnosti za devizne štediše

Godina recesije biće upamćena po strahu od otkaza i nerazumevanju ekonomske stvarnosti iz koje dolaze isključivo loše vesti, ali i kao atraktivno doba za deviznu štednju! Naime, još početkom godine garancija države na štedne uloge građana i pravnih lica u bankama povećana je sa 3.000 na 50.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti i privremeno je ukinut porez na dobit od devizne štednje. S obzirom na to da su ove mere privremene i važe do kraja godine, trebalo bi ih iskoristiti jer nije sigurno da li će i sledeće godine važiti ista pravila.

Finansijski portal Kamatica.com sproveo je istraživanje o tome gde se i pod kojim uslovima najbolje mogu iskoristiti povoljnosti koje važe još manje do pet meseci. Poslovne banke nude nekoliko različitih vrsta oročene devizne štednje do kraja godine kada prestaje da važi oslobođenje od plaćanja poreza na ostvarenu kamatu. To su oročena štednja do 31. decembra, oročena štednja na periode kraće od šest meseci i stepenasta ili rastuća štednja.

Oročena štednja do kraja 31. decembra omogućuje da se na uložen novac u banci do poslednjeg dana važenja zakonskog oslobođenja od plaćanja poreza obračunava kamata. U ovom slučaju kamata će biti obračunata i pripisana ulogu i samim tim oslobođena obračuna poreza.

Oročena štednja na periode kraće od šest meseci postoji u svim poslovnim bankama, a banke plaćaju kamatu u zavisnosti od toga na koliko ste meseci oročili novac. Moguće je u pojedinim bankama dobiti čak i 8%, ali ne treba zaboraviti da je kamata uvek na godišnjem nivou. Interesantno je da se u ovom trenutku nude i netipični modeli štednje na kratak rok od nedelju dana kao kod "UniCredit banke", uz kamatnu stopu od 2,37% na godišnjem nivou. Postoji i model oročene štednje do Nedelje štednje, odnosno do 26. oktobra kada banke tradicionalno nude nešto više kamatne stope na oročene uloge. Prebacivanje slamarice u banku do Nedelje štednje moguće je u "Erste banci" uz kamatnu stopu od 6,5% na godišnjem nivou.

Najnovija, stepenasta štednja podrazumeva da svoj novac oročite na duži period (12 i više meseci) sa zadržavanjem prava da ga razoročite i podignete sa računa ranije u delimičnom ili celokupnom iznosu. Ukoliko to pravo i iskoristite, za razliku od klasičnih modela štednje, ovde ćete ostvariti dogovorenu kamatu za period u kome je vaš novac bio na računu u poslovnoj banci.

Što duže novac ostaje na računu, to je veća i kamatna stopa koja se obračunava. Tako ćete u prvom mesecu ostvariti 2,5% na godišnjem nivou, u drugom 3,5% i u svakom narednom mesecu višu kamatnu stopu. U poređenju sa klasičnim modelima štednje, ovaj vid štednje ipak donosi niže prinose ukoliko novac ne povučete pre roka oročenja, dok u slučaju ranijeg povlačenja ostvarujete višu kamatu nego što je to slučaj kod klasičnih modela štednje.

U istraživanju portala Kamatica.com napominje se da se na deviznu štednju po viđenju (avista) neće obračunavati porez na ostvarenu kamatu u 2009. godini, jer se ona pripisuje ulogu 31. decembra svake godine.

Na dinarsku štednju se već nekoliko godina unazad ne obračunava porez na ostvarenu kamatu, dok je porez na deviznu štednju građana zakonski privremeno ukinut od 31. januara ove godine.

- Iako je u vreme donošenja zakona najavljivano da je moguće da će naplata poreza biti obustavljena i u narednom periodu, ukoliko za tim bude potrebe, imajući u vidu visok deficit državnog budžeta, mišljenja smo da će u 2010. godini porez na ovaj vid ulaganja biti vraćen bilo u visini 20 odsto, kao i do 2009. godine ili u nešto nižem procentu - zaključak je istraživanja.

Pogrešne informacije iz kol centara

Tokom sprovođenja analize, istraživački tim portala Kamatica.com dobio je u pojedinim kol centrima pogrešne informacije.

- U pojedinim bankama koje ne nude modele štednje do 31. 12. 2009. godine, od operatera smo bili ubeđivani da i kod modela oročene štednje koja dospeva u periodu isteka važnosti Zakona, kamata ostvarena do 31.12.2009. godine neće biti oporezovana. Ovo, naravno, nije tačna informacija, jer se porez ne obračunava samo na kamatu koja je obračunata i pripisana ulogu do kraja godine. To znači da se na uloge koji dospevaju na primer u ovom mesecu, a oročeni su pre 36 meseci, ne obračunava porez na celokupnu ostvarenu kamatu, ali se porez obračunava na celokupnu ostvarenu kamatu za uloge kod kojih period oročenja počinje ove godine, a dospevaju posle 31. decembra ove godine - navodi se u istraživanju.

Više modela štednje

- oročena štednja do 31. 12. 2009.
- oročena štednja na period kraći od 6 meseci
stepenasta ili rastuća štednja

Oročenja do 31.12.

- AIK 8%
- Komercijalna 7%
- Intesa 5,5%
- Volks 5,5%

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 04.08.09.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital