Poslovne aktivnosti pale na najnižu razinu u posljednjih 16 mjeseci

21.11.2014. 10:40 / Izvor: poslovniplus.com
Poslovne aktivnosti pale na najnižu razinu u posljednjih 16 mjeseci

Rast gospodarskih aktivnosti u eurozoni oslabio je u studenom na najnižu razinu u 16 mjeseci, pokazala je danas objavljena prva procjena ugledne londonske tvrtke Markit, a posebno zabrinjava pad novih narudžbi

Rast gospodarskih aktivnosti u eurozoni oslabio je u studenom na najnižu razinu u 16 mjeseci, pokazala je danas objavljena prva procjena ugledne londonske tvrtke Markit, a posebno zabrinjava pad novih narudžbi…

Indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje ta tvrtka za prikupljanje i obradu gospodarskih podataka spustio se u studenom na 51,4 boda, što je njegova najniža razina u 16 mjeseci. U listopadu iznosio je 52,1 bod, prenosi HRT.

Pad indeksa menadžera nabave na najnižu razinu u 16 mjeseci pojačava rizik opetovanog klizanja regije u recesiju, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson. Zona primjene jedinstvene europske valute na jedve jedvite jade generira najskromniji rast, dodaje.

Tempo rasta u proizvodnom sektoru blago je ubrzao dok je u uslužnom sektoru oslabio četvrti mjesec zaredom, pokazuje Markitivo izvješće.

Nove narudžbe smanjile su se u studenom prvi put od prošlogodišnjeg srpnja dok su ukupne knjige narudžbi pokazale najsnažniji pad od lipnja 2013. U takvu okruženju zapošljavanje stagnira, a nastavlja se trend pada cijena, započet još u travnju 2012., primjećuju u Markitu.

Među vodećim gospodarstvima Francuska je i dalje najslabija ‘karika’ u eurozoni, uz pad aktivnosti u studenom sedmi mjesec zaredom. U Njemačkoj su aktivnosti kliznule na najnižu razinu od prošlogodišnjeg srpnja zbog stagnacije novih narudžbi.

Trend pogoršanja koji se očituje u istraživanjima pojačat će pritisak na Europsku središnju banku (ECB) da poduzme dodatne mjere poticanja rasta i prije nego što analizira efikasnost prije najavljenih inicijativa, drži Williamson, a prenosi HRT.hr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital