Posrtanje gospodarstva: Tvrtke u Hrvatskoj masovno gube kupce i profite

31.07.2013. 09:24 / Izvor: novilist.hr
Posrtanje gospodarstva: Tvrtke u Hrvatskoj masovno gube kupce i profite

Posrtanje hrvatskog gospodarstva odrazilo se i na poslovne rezultate vodećih kompanija koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi. Šok je priredio Hrvatski Telekom kojem je dobit pala za gotovo 30 posto.

Posrtanje hrvatskog gospodarstva odrazilo se i na poslovne rezultate vodećih kompanija koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi. Njihova svježa izvješća iz prve polovine ove godine, najčešće nekonsolidirana, uglavnom pokazuju pogoršavanje poslovnih rezultata. Uprave poduzeća masovno se žale na gubitak kupaca kod kuće i u inozemstvu, jer se gospodarstvo usporava u cijeloj Europi i svijetu.

Šok je priredio Hrvatski Telekom kojem je dobit pala za gotovo 30 posto u odnosu prvih šest mjeseci prošle godine. Dobit je iznosila 570 milijuna kuna, što je i dalje izvrstan rezultat, ali se naglo topi. Iz izvješća, koje je potpisao predsjednik uprave Ivica Mudrinić, očito je kako je HT zadržao vodeći položaj u telekomunikacijama, ali su mu osam suparnika u fiksnoj i dva takmaca u mobilnoj telefoniji preoteli znatan dio tržišta. Primjerice, od ukupnog broja korisnika mobitela, manje od polovine je ostalo na Telekomovim mrežama.

Prihodi Telekoma u prvih šest mjeseci pali su na 3,43 milijarde kuna, ili gotovo šest posto, zbog sve jače konkurencije i sve nižih cijena.

Uz telekomunikacijske tvrtke, najveće dobiti u pravilu bilježe banke, farmaceuti i Ina, dok ostatku gospodarstva najčešće ostaju mrvice. Iznenađenje je Dukat, koji je prvi put od početka krize zabilježio gubitak. U prvih šest mjeseci prijavio je minus od 9,8 milijuna kuna, a lani je u istom razdoblju imao dobit od 23 milijuna. Uprava Dukata u izvješću upozorava na problem nelikvidnosti, na pad kupovne moći i krizu u mljekarstvu, zbog čega su prihodi tvrtke pali za više od šest posto.

Pad bilježe i drugi proizvođači hrane, poput Podravke kojoj su prihodi od prodaje smanjeni za jedan posto, na 886 milijuna kuna. Kompanija na čelu sa Zvonimirom Mršićem lani je ušla u gubitak, zbog revalorizacije imovine i visokih troškova za otpremnine nakon što je otpustila stotine zaposlenih. U prvoj polovini godine Podravka je prijavila neto dobit od 7,6 milijuna kuna.

Zvijezda kaže da je prihode zadržala na istoj razini, dok su Koestlinu istodobno pali za dva posto, a dobit za 15 posto. Grupa Kraš je u prvih šest mjeseci udvostručila dobit, na 3,56 milijuna kuna. No, njezini prihodi pali su za 6,7 posto, pa je dobit postigla tako što je rashode smanjivala brže od prihoda.

Ericsson Nikola Tesla zabilježio je pad ukupnih prihoda za 21 posto, ali je dobit povećao na 88 milijuna kuna, ili za deset posto, jer mu se promijenila struktura prodaje. Kutinskoj Petrokemiji prihodi su smanjeni na ukupnih 1,24 milijarde kuna, ili za 16 posto, a gubitak povećan na 68 milijuna u prvih šest mjeseci. Razlog je tome, kaže uprava, ponajprije pad potražnje za umjetnim gnojivima i snižavanje cijena.

Končar grupa je među rijetkima uvećala prihode od prodaje, i to za 9,5 posto u prvih šest mjeseci. Prodala je proizvoda i usluga za 1,21 milijardu kuna, uglavnom u inozemstvu. Kod kuće, Končaru su najbolji kupci državne tvrtke, ponajprije HEP. Predsjednik uprave Darinko Bago očekuje da će Končar uskoro dobiti novi posao s niskopodnim vlakovima za HŽ. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital