Kapital / BH BERZE

Potpisan memorandum o saradnji između SASE i Društva za tržišne studije - Savremenim analitičkim metodama do vraćanja povjerenja u tržište kapitala

30.03.2010. 16:28 / Izvor: Sarajevska berza

U ponedjeljak 29. 03. 2010. u prostorijama Sarajevske berze u Sarajevu je potpisan Memorandum o saradnji između Sarajevske berze vrijednosnih papira i Društva za tržišne studije – DTS. Edukacija i promocija najboljih analitičkih i profesionalnih praksi su ciljevi za koje će se DTS i SASE zajednički zalagati.

Otpočinjanjem saradnje sa DTS-om, SASE potvrđuje svoju opredijeljenost za najviše standarde u obrazovanju investitora, vidljivosti investicionog materijala i otvorenosti prema najboljim internacionalnim praksama. U proteklih 12 mjeseci podaci o kotiranim kompanijama na SASE su uvršteni u Reuters i Bloomberg data feed-ove, čime je omogućena veća vidljivost kotiranih BH kompanija u najvećim finansijskim centrima. Uključivanje BH-kompanija u regionalni Dow Jones FEAS Indeks je dodatni faktor koji može zainteresovati investitore za domaće tržište kapitala.

DTS je prvi član Internacionalne federacije tehničkih analitičara (International Federation of Technical Analysts - IFTA) iz regiona jugoistočne Evrope. Članstvom u DTS-u finansijskim profesionalcima i individualnim investitorima je omogućeno polaganje internacionalno priznatih certifikacijskih programa i stalno usavršavanje. Specijalistički edukativni programi DTS-a omogućavaju usavršavanje za investicione analitičare i menadžere iz širokog kruga finansijskih institucija, uključujući banke, DUF-ove i brokerske kuće.

Direktor SASE, mr. Zlatan Dedić, istakao je da "uspostava saradnje predstavlja nastavak aktivnosti Sarajevske berze ka internacionalizaciji i stalnom približavanju svjetskim trendovima na tržištima kapitala".

"Obrazovanje investitora, i profesionalnih i privatnih, najbolji je put do stabilne aktivnosti i minimalne špekulacije", dodao je u povodu otpočinjanja saradnje Irfan Polimac, predsjednik DTS-a i izvršni direktor londonske kompanije Integral Market Analytics, LTD.

Već sada finansijska i opća javnost imaju priliku koristiti stručno osposobljavanje za analizu kretanja dionica i indeksa koje u jugoistočnoj Evropi do sada nije postojalo. Edukacija obuhvata distance learning i certificiranje u svim većim gradovima BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital