Potpisana saradnja između BBI banke i Dubai Islamic Economy Development Centra

27.12.2018. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Potpisana saradnja između BBI banke i Dubai Islamic Economy Development Centra

Bosna Bank International osnovana je 2000. godine kao jedina banka u Bosni i Hercegovini i prva u Jugoistočnoj Evropi koja posluje u skladu s islamskim principima.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) i Abdulla Al-Awar, direktor Dubai Islamic Economy Development Centre (DIEDC) potpisali su danas u Dubaiju Memorandum o razumijevanju.

Potpisani sporazum ima za cilj iskoristiti znanja i iskustva DIEDC-a, te približiti i ojačati saradnju Dubaija sa Bosnom i Hercegovinom, kao i sa regionom Jugoistočne Evrope u oblastima islamske ekonomije, halal industrije, turizma, islamskih finansija i osiguranja, poljoprivredne i prehrambene industrije.

Bosna Bank International osnovana je 2000. godine kao jedina banka u Bosni i Hercegovini i prva u Jugoistočnoj Evropi koja posluje u skladu s islamskim principima. Osnivači BBI banke su Islamic Development Bank (IsDB), Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank.

Posljednjih deset godina BBI banka bilježi stalan rast i spada u red najbrže rastućih banaka u BiH.  Od 2010. godine BBI banka i njen BBI VIP Business Club organiziraju Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je stekla prestižnu svjetsku reputaciju. Zajedno sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja GCC-a, BBI banka je 2018. godine inicirala i organizirala Sarajevo Halal Fair (SHF), međunarodni sajam halal-industrije, koji pozicionira Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao centar za evropsko halal-tržište.

"BBI banka putem Sarajevo Business Foruma i Sarajevo Halal Fair-a ima za cilj da obezbijedi lokalnim i regionalnim kompanijama priliku za poslovne susrete, povezivanje i ostvarivanje poslovnih ideja. Težimo da naše kompanije, klijenti i partneri s kojima ih povežemo realizuju konkretne poslove i trudimo se da domaće firme, pretežno mala i srednja preduzeća, izgrade što bolje odnose sa kompanijama iz inostranstva", izjavio je u povodu potpisivanja memoranduma Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Centar za razvoj islamske ekonomije u Dubaiju (DIEDC) osnovan je 2013. godine pod pokroviteljstvom šeika Hamdana bin Mohameda bin Rashida Al Maktouma, prestolonasljednika Dubaija i predsjednika Izvršnog vijeća Dubaija, s ciljem da Dubai preraste u globalni svjetski centar islamske ekonomije.

"DIEDC želi razviti strateška partnerstva s međunarodnim organizacijama kako bi izgradio snažan okvir i sveobuhvatan sistem temeljen na principima i propisima islamske ekonomije. Kao prva i jedina banka u Bosni i Hercegovini koja posluje u skladu s islamskim principima, BBI je idealan partner koji može pružiti uvid u ekonomska dešavanja na regionalnom nivou i omogućiti sinergiju u pronalasku inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavaju oba tržišta, ali i globalna islamska ekonomija. Uvjereni smo da će ovaj Memorandum o razumijevanju dovesti do razmjene znanja i većeg angažmana u jačanju dosega i utjecaja islamske ekonomije", izjavio je nakon potpisivanja sporazuma Abdulla Al-Awar, direktor DIEDC-a.

Potpisivanjem Memoranduma BBI banka i DIEDC saglasne su da zajednički rade na promociji  islamske ekonomije i halal-industrije u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Europi, posebno u oblastima turizma, islamskih finansija, islamskog osiguranja (takafula), te poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Članovi BBI VIP Business Cluba imat će mogućnost da kreiraju nove poslovne prilike, te da se prezentuju u inostranstvu, a ovim Memorandumom otvorena su vrata za poslovnu saradnju domaćih firmi sa institucijama i kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital