Kapital / IZVJEŠTAJI

Potrošačke cijene u decembru niže za 0,2 odsto

27.01.2021. 09:00 / Izvor: SRNA

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine niže su za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Alkoholna pića i duhan u prosjeku su jeftiniji za 0,4 odsto, odjeća i obuća za 4,3 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,1 odsto, za koliko su jeftiniji i rekreacija i kultura, restorani i hoteli, te komunikacije.

U decembru su namještaj i aparati za domaćinstvo u prosjeku bili jeftiniji za 0,7 odsto u odnosu na novembar, a ostala dobra i usluge za 0,3 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u decembru su, u odnosu na novembar, u prosjeku bili skuplji za 0,1 odsto, za koliko je skuplje i zdravstvo, dok je prevoz skuplji za 0,6 odsto.

Nivo cijena u decembru prošle, u odnosu na isti mjesec 2019. godine niži je za 1,6 odsto.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftinije za 10,4 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,8 odsto namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za dva odsto, a prevoz za 10,3 odsto.

U decembru prošle, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,6 odsto, alkoholna pića i duhan za 3,1 odsto, zdravstvo za 0,9 odsto, obrazovanje za 0,3 odsto, restorani i hoteli za 1,7 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,2 odsto. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital