Povećani prihodi od boravišne takse u RS-u

Kapital / IZVJEŠTAJI

Povećani prihodi od boravišne takse u RS-u

03.08.2019. 08:11 / Izvor: Fena

Prihodi od boravišne takse u Republici Srpskoj (RS) povećani su u prvih šest mjeseci ove godine za 13 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznose oko 703.000 KM.

Na povećanje prihoda uticalo je povećanje broja dolazaka i noćenja turista u posmatranom periodu, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

U prvih šest mjeseci ove godine broj dolazaka turista veći je za 4,3 posto u odnosu na isti period 2018., dok je broj ostvarenih noćenja veći za 6,6 procenata. Ukupno je u RS u prvoj polovini ove godine ostvareno 189.675 dolazaka turista, te 476.818 noćenja turista.

"Pozitivan trend u broju dolazaka i noćenja turista u RS je prisutan iz godine u godinu, a od 2012., od kada je u primjeni Zakon o boravišnoj taksi, primjetan je i stalni porast prihoda od uplate boravišne takse u RS", navode iz entitetskog resornog ministarstva.

Zakonom o boravišnoj taksi propisano je da je obveznik uplate boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju ugostitelj koji pruža uslugu smještaja, dok je za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje propisano plaćanje godišnjeg paušalnog iznosa boravišne takse za svaki ležaj u ugostiteljskom objektu. Prihodi od naplate boravišne takse koriste se isključivo za promotivne aktivnosti turističkih organizacija na republičkom nivou i nivoima lokalnih zajednica u RS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital