Povišice u RS-u dobilo preko 14 hiljada radnika

Kapital / IZVJEŠTAJI

Povišice u RS-u dobilo preko 14 hiljada radnika

24.03.2020. 10:18 / Izvor: Blic

Poslodavci u Republici Srpskoj zatražili su zakonske podsticaje iz budžeta za ukupno 14.112 radnika kojima su tokom prošle godine povećali plate – potvrđeno je za Srpskainfo u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Inače, Ministarstvo privrede i preduzetništva RS je zaprimilo 501 zahtev privrednih subjekata za podsticaj za povećanje plata, u prvom obračunskom periodu od stupanja na snagu ovog zakona, za juli-decembar 2019. Od tog broja, kako kažu, njih 478 je ispunjavalo uslove za podsticaje.

Od ukupog broja primljenih zahteva radnika, obuhvaćeno je 14.112 radnika koji su zaposleni u privrednim subjektima koji su ispunjavali uslove.

Kada je reč o djelatnostima privrednih subjekata, ovom podsticajnom merom su bili obuhvaćeni svi privredni subjekti koji posluju u oblasti proizvodne, trgovinske i uslužne delatnosti.

Najviše interesovanja su izkazali oni iz prerađivačkog sektora.

Svi obrađeni zahtevi se iz ministarstva prosljeđuju Poreskoj upravi RS na dalje postupanje, a kako je još uvek u toku isplata, trenutno ne raspolažu informacijom o kom tačnom iznosu je reč, ali procenjuju da će biti između 2,5 i tri miliona KM.

U Ministarstvu nismo dobili odogovor koliko su u proseku poslodavci zaposlenima povećali plate.

"Ovu informaciju ćemo imati nakon završene analize svih isplaćenih podsticaja, a najverovatnije u toku ove sedmice", poručuju iz Ministarstva.

Zakon o podsticajima usvojen je prošle godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital