Povodom Svjetskog dana štednje Centralna banka pokrenula saradnju sa školama

29.10.2021. 07:38 / Izvor: Akta.ba
Centralna banka

Povodom Svjetskog dana štednje koji se svake godine obilježava 31. oktobra, Centralna banka Bosne i Hercegovine je i ove godine upriličila edukaciju za učenike, prilagođenu aktuelnoj situaciji.

Povodom Svjetskog dana štednje koji se svake godine obilježava 31. oktobra, Centralna banka Bosne i Hercegovine je i ove godine upriličila edukaciju za učenike, prilagođenu aktuelnoj situaciji.

U saopćenju Centralne banke BiH se navodi da je novina u obilježavanju Svjetskog dana štednje da je ove godine Centralna banka Bosne i Hercegovine pokrenula pilot projekat saradnje s tri odabrane srednje škole, čiji je cilj da se, razmjenom iskustava i obukom, nastavnicima srednjih škola omogući izvođenje finansijske edukacije kao fakultativne nastavne aktivnosti.

Interesovanje da budu sastavni dio ovog projekta i uključe se u njegovu realizaciju iskazali su direktori i nastavno osoblje sarajevske Treće gimnazije, Srednje ekonomske škole Sarajevo i Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo. Tokom posjete Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, koja je upriličena danas nastavnicima škola date su smjernice i prezentiran sadržaj razvijenih edukativnih modula koje će primjenjivati u finansijskoj edukaciji u svojim školama, data pojašnjenja ključnih pojmova finansijske pismenosti, praktičnog značaja ovog vida edukacije, te očekivanih rezultata.

Kao praktični prikaz načina realizacije edukativne aktivnosti kao i samog edukativnog sadržaja, nastavnici su prisustvovali i online edukaciji za mlade koja je, u povodu obilježavanja Svjetskog dana štednje, održana za učenike Gimnazije fra Grga Martić iz Mostara i JU Ekonomska škola iz Brčkog. Prezentacija učenicima ovih srednjih škola bila je usmjerena na predavanja o vještinama odgovornog upravljanja ličnim finansijama te kako koristiti osnovne finansijske proizvode i usluge. U okviru obilježavanja Svjetskog dana štednje, u petak 29.oktobra 10.2021. godine bi će upriličena posjeta predstavnika Centralne banke Bosne i Hercegovine Osnovnoj školi Safvet-beg Bašagić u Sarajevu,

Sve aktivnosti realizuju se u okviru projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu - Razvojni instrument (European Fund for Southeast Europe - Development Facility), saopćio je Ured za komunikacije Centralne banke BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital