Kapital / IZVJEŠTAJI

Povrat PDV-a veći za 57 miliona

14.07.2014. 08:28 / Izvor: Glas Srpske

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je za prvih šest mjeseci ove godine na ime povrata PDV-a isplatila 546 miliona maraka, što je za 57 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Iz UIO su "Glasu Srpske" rekli da su za šest mjeseci obveznici za povrat zahtijevali 472,7 miliona maraka.

"Ostatak od 68,5 miliona KM predstavlja povrat PDV-a međunarodnim organizacijama u okviru velikih projekata, dok je ručni povrat PDV-a stranim državljanima iznosio 1,3 miliona, a povrat akcize plaćene na lož-ulje 2,6 miliona i na etil alkohol 0,7 miliona KM", istakli su iz UIO.

Dodali su da je za povrat putarine isplaćeno 0,2 miliona.

Istakli su da je na rast povrata PDV-a privredi, i to za 50 miliona više u odnosu na isti period lani, uticali veliki infrastrukturni projekti koji se sprovode u BiH.

"To su izgradnja autoputeva u RS i FBiH, Termoelektrane 'Stanari', a pojedini korisnici unutrašnje obrade uz odgođeno plaćanje prešli su na sistem carinjenja robe i povrat PDV-a nakon izvoza", pojasnili su u UIO.

Više u printanom izdanju Glasa Srpske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital