Pozitivno stanje u većini preduzeća metalske industrije u RS-u

15.03.2014. 10:04 / Izvor: SRNA
Pozitivno stanje u većini preduzeća metalske industrije u RS-u

Republički odbor Sindikata metalske industrije i rudarstva konstatovao je jučer da je stanje u većini preduzeća u ovoj oblasti u Republici Srpskoj dosta pozitivno.

Republički odbor Sindikata metalske industrije i rudarstva konstatovao je jučer da je stanje u većini preduzeća u ovoj oblasti u Republici Srpskoj dosta pozitivno.

"Stanje u oblasti metalske industrije i rudarstva je pozitivno u uređenim preduzećima, kao što su RiTE `Stanari` i `Alumina` Zvornik", rekao je novinarima u pauzi sjednice u Banjaluci predsjednik Republičkog odbora ovog sindikata Tane Peulić.

Peulić je istakao da postoje i problemi u određenim preduzećima, kao što su "Unis" iz Dervente koje zapošljava više od 500 radnika koji više od tri mjeseca ne rade, a nije im isplaćeno osam plata i obaveza na plate.

On je rekao da je slična situacija i u preduzeću "Trudbenik" iz Doboja, gdje je pokrenut tužbeni zahtjev pred sudom protiv direktora, jer radnici nisu dobili osam plata, a više godina im nisu uplaćene obaveze na plate.

Peulić je naveo da je sindikat preduzeo sve radnje kod inspekcijskih organa da bi bili zaštićeni predsjednik sindikata i zaposleni u tom preduzeću koji su poslati kući na čekanje posla.

On je istakao da je dosta alarmantna situacija i u preduzeću "Panafleks" iz Bijeljine, gdje je 39 radnika proglašeno tehnološkim viškom. On očekuje da će do kraja marta za te radnike biti uplaćene obaveze na plate da bi mogli ostvariti prava na birou rada, te isplatu zaostalih plata i otpremnina.

Peulić je rekao da je Republički odbor sindikata zaključio da su najveće tragedije podjele radnika u pojedinim preduzećima, gdje postoje dvije sindikalne organizacije, tako da poslodavac koristi sindikate koji njemu idu na ruku.

Predsjednik Sindiklne organizacije "Alumina" Zvornik Radenko Smiljanić izjavio je da su u ovom preduzeću redovne plate koje u prosjeku iznose 750 KM.

On je najavio da će sindikat krajem marta sa menadžmentom potpisati pojedinačni kolektivni ugovor, kjoi će omogućiti povećanje plata. "Cilj preduzeća koje trenutno radi sa 50 odsto kapaciteta jeste da u narednom periodu proširi proizvodne kapacitete i asortimane", istakao je Smiljanić, dodajući da "Alumina" proizvode plasira na tržište EU.

Drago Božić, jedan od predsjednika sindikalne organizacije "Livnica čelika" iz Banjaluke, rekao je da je nezadovoljan situacijom u ovom preduzeću koje od prijeratnih 1.600 trenutno zapošljava 220 radnika.

"Problem u ovom preduzeću je to što poslodavac želi da sa što manje radnika obavi što više posla", istakao je Božić, navodeći da je poslodavac početkom ove godine otpustio 20 radnika kao tehnološki višak.

Božić je rekao da će sindikat "Livnice čelika" iskoristiti sve vidove sindikalne borbe za ostvarivanje prava radnika, ne isključujući mogućnost štrajkova i protesta radnika.

Dragan Ilić, generalni direktor banjalučkog preduzeća "Kosmos", koje je 100 odsto u vlasništvu Republike Srpske, rekao je da je trenutna situacija u ovom preduzeću zadovoljavajuća, jer je zaustavljen pad i preduzeće lagano napreduje.

Ilić je naveo da "Kosmos", koji je prije rata zapošljavao 1.600 radnika i bavio se namjenskom industrijom za potrebe protuvazdušne odbrane, sada zapošljava 245 radnika i bavi se uslužnom djelatnošću u energetskom sektoru.

On je istakao da "Kosmos" još nije uspio da isplati dugovanja od 10 plata prema radnicima iz ranijeg perioda, ali da će to pitanje biti postepeno riješeno.

Ilić kaže da "Kosmos" ima u planu da ove godine ostvari prihod od pet miliona KM, te da ostvari poslovnu saradnju sa inostranim kompanijama sa kojima je sarađivao prije rata, kao i da partneri iz SAD dođu u Banjaluku u vezi sa ranijom planovima o osnivanju zajedničke firme.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ranije pomogla "Kosmos" sa dva miliona KM za finansiranje projekata, remont i obnovu laboratorije u ovom preduzeću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital