Pred bankama nove investicije i prilagođavanje poslovnih modela​

28.12.2019. 10:22 / Izvor: SRNA
Pred bankama nove investicije i prilagođavanje poslovnih modela​

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić rekao je da je bankarski sektor najstabilniji i najuređeniji dio privrede BiH.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić rekao je da je bankarski sektor najstabilniji i najuređeniji dio privrede BiH i da banke koje planiraju da nastave poslovanje na domaćem tržištu očekuju nove investicije.

"Banke koje planiraju nastaviti poslovanje na domaćem tržištu očekuju nove investicije i prilagođavanje poslovnih modela kako bi odgovorile na brze promjene i nove trendove u bankarstvu", rekao je Mekinjić za "Glas Srpske".

On je naglasio da je ovu godinu u bankarstvu obilježila promocija "Bijele knjige", koja objedinjuje sve probleme u funkcionisanju bankarskog sektora koji su se javljali u proteklih nekoliko godina, za koja su ponudili rješenja uvažavajući praksu zemalja u regionu i Evropskoj uniji.

Mekinjić je istakao da je dobro upravljanje troškovima - praksa koja je nastavljena u 2019. godini, što je evidentno u bilansima banaka. 

"Trend velikog pritiska na cijene je nastavljen, ponuda je veća od potražnje i konstantno je prisutno smanjenje marži. Kamatne stope su istorijski niske, dok se banke suočavaju sa rastom troškova čuvanja novca nakon što je Centralna banka povećala naknade", precizirao je Mekinjić. 

Mekinjić je rekao da je jedna od karakteristika bankarskog sektora BiH izražena konkurencija, s obzirom na to da će godina biti završena uz 23 banke na tržištu, od kojih je 15 u Federaciji BiH i osam u Srpskoj.

On je dodao da će se, uzimajući u obzir da je veliki iznos kredita plasiran na duže rokove sa fiksnom kamatnom stopom, javiti dodatni pritisak na rezultate poslovanja kada dođe do rasta pasivnih kamatnih stopa banke. 

"Činjenica da velike tehnološke kompanije dobijaju mogućnost da za svoje klijente obavljaju platne transakcije, kao posljedicu imaće smanjenje prihoda za banke. Postavlja se pitanje kako će banke u budućem periodu ostvarivati profit ako uzmemo u obzir izazove koje banke imaju pred sobom", naveo je Mekinjić.

On je ocijenio da je sve teže da banke sa malim tržišnim učešćem opstanu u kompetitivnoj tržišnoj utakmici, te se može očekivati da će u budućnosti doći do ukrupnjavanja sektora, kao i pojave novih učesnika na tržištu. 

"Za unapređenje i modernizaciju bankarskog sektora u BiH neophpodno je aktivno učešće i koordinacija nadležnih institucija i bankara, kao i nastavak sprovođenja strukturalnih reformi na nivou BiH", smatra Mekinjić. 

On je istakao da je protekla poslovna godina bila veoma uspješna za rad Uduženja banaka, pri čemu je bankarski sektor značajno unaprijeđen, ali i promovisan u cjelini. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital