Predložen reprogram kreditnih obaveza za pogođene poplavama i klizištima

05.06.2014. 13:43 / Izvor: eKapija.ba
Predložen reprogram kreditnih obaveza za pogođene poplavama i klizištima

Realizacija ovih mjera konkretna je finansijska pomoć i podrška Vlade FBiH ugroženim područjima u ukupnom iznosu od 52,6 miliona KM (glavnica 44 miliona KM, kamata 8,6 miliona KM).

Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju o reprogramu kreditnih obaveza kantona, gradova i općina pogođenim poplavama i klizištima, te podržala provođenje mjera kako bi ovi kantoni, gradovi i općine bili rasterećeni otplate vanjskog duga na rok do četiri godine, odnosno u periodu od 2014. do kraja 2017. godine. U tom kontekstu podržana je inicijativa da se u periodu moratorija, u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine osiguraju transferi kantonima, gradovima i općinama u područjima pogođenim poplavama i klizištima u svrhu plaćanja kamata na reprogramirane kredite.

Realizacija ovih mjera konkretna je finansijska pomoć i podrška Vlade FBiH ugroženim područjima u ukupnom iznosu od 52,6 miliona KM (glavnica 44 miliona KM, kamata 8,6 miliona KM), što bi trebalo značajno ojačati finansijsku poziciju kantonalnih i lokalnih vlasti u ovim područjima.

Istovremeno, Vlada predlaže da kantoni, gradovi i općine kojima se omogući reprogramiranje kreditnih obaveza, dio oslobođenih sredstava direktno usmjere u mjere obnove, sanacije i zaštite od poplava i klizišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital